Mirko Poledica: Neka se i u Srbiji istraže nameštaljke
Foto: Dragana Udovičić

Apeluje na srpsku policiju

Mirko Poledica: Neka se i u Srbiji istraže nameštaljke

Fudbal -
Posle reakcije španskog tužilaštva, nadam se da će isti scenario biti primenjen i kod nas; Dmitrović i Pejović su priznali da su igrali nameštene mečeve, ali država nije radila svoj posao

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica tvrdi da kladioničarska mafija mnogo manje vrši pritisak na srpske fudbalere u poslednje tri godine i ističe da nameštenje mečeva u Superligi mogu da spreče samo država i policija!Nakon vesti da će 20 fudbalera biti saslušano zbog sumnji u regularnost meča između Levantea i Saragose odigranog u maju 2011. godine, Poledica u razgovoru za Kurir kaže da smatra da su takve akcije moguće i u Srbiji, ali samo ako istražni organi počnu da rade svoj posao.- Govorio sam da nema igrača koji nije odigrao nameštenu utakmicu, ali mislio sam na period od pre tri godine. Najiskrenije vam kažem da me u protekle tri sezone nijedan igrač Superlige nije pozvao da mi se požali da su ga kriminalci primoravali da namesti utakmicu. Ne mogu da kažem da ne postoje klupski dogovori, ali sigurno je da je domaće prvenstvo mnogo čistije - kaže Poledica.On podseća da je slična akcija kao u Španiji sprovedena i ovde, ali bez rezultata.- Policija je saslušala Dmitrovića i Pejovića, koji su priznali da su igrali nameštene utakmice. Međutim, uprkos njihovim izjavama, država je utvrdila da nema osnova za podizanje optužnice. Ne možete zbog toga kriviti FSS jer nijedan savez na svetu ne može da otkrije nameštaljku. To je isključivo posao Interpola, policije, države, tužilaštva... - objašnjava Poledica.Predsednik SPFS, učesnik mnogih svetskih skupova vezanih za sprečavanje nameštanja mečeva, tvrdi da ova pošast postoji u klubovima koji neispunjavaju obaveza prema igračima.- Nijedan fudbaler koji zarađuje dobru i redovnu platu neće rizikovati karijeru. Međutim, problem nastaje kad fudbaleri ne prime platu po šest meseci i kad su primorani na to da nameštaju mečeve kako bi prehranili porodicu. Tu se stvara zid ćutanja na relaciji kriminalci-klub-igrači, koji je nemoguće probiti - rekao je Poledica.

NestručnostZAJEDNICA JE NAJVEĆI KRIVACZa katastrofalnu situaciju u srpskom fudbalu Poledica krivi nestručnost kadrova u Zajednici klubova Superlige.- Klubovi u Srbiji dobijaju 50.000 evra od TV prava, a samo u Mađarskoj je ta suma 10 puta veća. Naš fudbal nam propada jer nemamo stručne ljude u Zajednica superligaša. Oni su dužni da naprave ozbiljnu firmu, ali kako da to urade kad ni svojim klubovima ne mogu da obezbede osnovna sredstava. Zajednicu treba da vode vrhunski finansijski i marketinški stručnjaci jer u suprotnom nema alternativnog finansiranja klubova - završava Poledica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track