STOJKOVIĆ HEROJ NACIJE: Majstor za penale
Foto: Dado đilas

Spasao Srbiju

STOJKOVIĆ HEROJ NACIJE: Majstor za penale

Fudbal -
Čuvar mreže „orlova“ u Jerevanu odbranio deseti jedanaesterac u bogatoj karijeri, treći u nacionalnom timu

Lagani start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Jermenije pretvorio se u istinski košmar reprezentativaca Srbije, a da na golu nije bilo fenomenalnog Vladimira Stojkovića, cela priča imala bi razmere tragedije i poniženja.Prvi čuvar mreže nacionalnog tima u Jerevanu je odbranio 10. jedanaesterac u profesionalnoj karijeri, treći u nacionalnom dresu i tako sedam minuta pre kraja sprečio domaćine da povedu s nedostižnih 2:0. To je moj posaoTaj njegov podvig kasnije je dobio punu težinu nakon što je Zoran Tošić poravnao rezultat, a malo je nedostajalo da ga kapiten Branislav Ivanović u poslednjoj sekundi kruniše trijumfom.- To je moj posao i trudim se da ga obavim na najbolji mogući način, mada bih bio najsrećniji kada bismo svaku utakmicu pobedili sa 1:0, a da ja nijednom ne pipnem loptu. Penali jesu malo specifični, ali i na njih gledam kao na sastavni deo ovog posla - kaže Stojković za Kurir.Gledajući mečeve na reprezentativnom i klupskom planu, Vladimir Stojković je u poslednje dve godine verovatno srpski reprezentativac s najkonstantnijom formom.Neću u prvi plan- Neka drugi pričaju o tome. Meni je reprezentacija uvek na prvom mestu i uvek ću biti tu za Srbiju. Međutim, ne bih želeo da stavljam sebe u prvi plan, jer smo mi ekipa i danas nešto dobro uradi jedan od nas, a sutra neko drugi - kaže Stojković.

Dva puta hvatao živu loptu... Vladimir Stojković
Dva puta hvatao živu loptu... Vladimir Stojković

Svi u napadALBANCI ĆE SE ZATVORITINeplanirani gubitak dva boda u Jermeniji malo je poremetio atmosferu pred sutrašnji meč protiv Albanije, ali je pobeda i dalje jedino što sportska javnost u Srbiji može da prihvati.- Albanci su dobar tim, to su pokazali u ova dva kola, ali mislim da će se na našem terenu zatvoriti. Zato moramo što ranije da postignemo pogodak. Takođe, verujem da će nam i navijači dati sjajnu podršku i da ćemo se na kraju zajedno radovati - kaže Stojković.

Svi Stojketovi penali

- u 83. minutu odbranio penal Brazilcu Piželiju u Jermeniji- 2005. u dresu Zemuna na Marakani nadmudrio Marka Pantelića- 2005. odbranio penal Antoniju Kasanu pobedi Zvezde nad Romom (3:1)- 2008. na OI u Pekingu protiv Argentine dva puta branio penale Di Mariji, a savladao ga Laveci- 2010.na SP u Južnoj Africi pri rezultatu 1:0 protiv Nemačke odbranio udarac Lukasa Podolskog sa 11 metara- u dresu Partizana bio bolji od Andreja Aršavina (Arsenal) u Ligi šampiona i Ferhana Hasanija (Škendija)- u Superligi odbranio udarce Darija Damjanovića (Jagodina), Bojana Beljića (Radnički 1923), dok je Evandro (Crvena zvezda) pogodio stativu- 2012. postigao gol iz penala protiv BSK iz Borče

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track