PROCENITE SAMI DA LI SE ISPLATI: Pogledajte koliko košta gol u Premijer ligi
Foto: AP

Od Aleksisa Sančeza do Balotelija

PROCENITE SAMI DA LI SE ISPLATI: Pogledajte koliko košta gol u Premijer ligi

Fudbal -
Klubovi engleske fudbalske Premijer lige su tokom letnjeg prelaznog roka potrošili više od 200 miliona funti na dovođenje napadača, a najskuplji su bili Dijego Košta i Aleksis Sančez

Klubovi engleske fudbalske Premijer lige su tokom letnjeg prelaznog roka potrošili više od 200 miliona funti na dovođenje napadača – precizno govoreći, 220.800.000. Najskuplji su bili Dijego Košta i Aleksis Sančez, investicije koje se isplaćuju Čelsiju i Arsenalu.

Govoreći o Košti i Sančezu, u prvi plan ističe Čileanca koji na svojim plećima nosi čitavu ekipu Arsenala. Postigao je bivši fudbaler Barselone ukupno osam golova na deset mečeva, itekako počeo da isplaćuje cenu od 30 miliona. Sa 3.75 miliona po jednom, Aleksis Sančez će takođe, na kraju sezone biti označen kao isplaćena investicija. Dijego Košta je podjednako ubojit, postigao je 10 golova na devet utakmica za Čelsi u Premijer ligi, njegova ukupna cena od 32 miliona po golu iznosi 3.2 miliona po pogotku.

Ipak, njih dvojica nisu najisplativiji i najvredniji napadači na Ostrvu ove sezone, ako je gledati matematički odnos vrednosti i broja postignutih golova. U konkurenciji fudbalera koji su tokom leta pojačali klubove iz Premijer lige, a računajuči i one koji su dovedeni kao slobodni igrači, najvredniji napadač je Frejžer Kembel. Napadač Kristal Palasa, bivši član Junajteda i Sanderlenda. Na Selhurst Park je stigao iz Kardifa koji je ispao u niži rang takmičenja, plaćen je 'samo' 800 hiljada funti, postigao je tri pogotka. Matematički gledano, svaki od njegovih golova koštao je nešto manje od 267 hiljada funti, što je najbolji statistički učinak ove sezone.Istakao se i Ajoze Perez iz Njukasla, investicija od 1.5 miliona dovedena iz Tenerifea. Tri gola, pobednička, protiv Totenhema, Liverpula i VBA koštala su po pola miliona svaki, a svi su izgledi da će se lestvica spustiti još kako sezona bude odmicala.U top tri je Diafra Sako iz Vest Hema, fudbaler koji je postigao šest golova na osam utakmica Premijer lige u koju je stigao iz Metsa za 3.5 miliona fuinti. Svaki od njegovih golova košta 583 hiljade funti, ako ovako nastavi, isplatiće se veoma brzo.Mario Baloteli, investicija vredna 16 miliona funti, bez gola u Premijer ligi za sada, je najmanje isplativa. Takođe, izdvojićemo i Radamela Falkaa, čiji je gol u Premijer ligi, jedini za sada, Junajted koštao 6 miliona za jednogodišnju pozajmicu, plus najavljenih 45 za otkup ugovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track