BIVŠE VOĐE SEVERA I JUGA: Za nas su igrači bili bogovi!
Foto: Sasa Pavlic

Stara vremena

BIVŠE VOĐE SEVERA I JUGA: Za nas su igrači bili bogovi!

Fudbal -
Otrgli se kontroli: Veterani srpske tifo-scene žestoko se protive svakom vidu maltretiranja fudbalera, poput onog u Kragujevcu

U Srbiji su se krajem sedamdesetih godina prošlog veka pojavile prve organizovane navijačke grupe Komando i Front na Partizanovom jugu, odnosno Red devils, Ultras i Zulu voriors na Zvezdinom severu.Odmah po osnivanju počeli su i krvavi huliganski obračuni, ali do dolaska Željka Ražnatovića Arkana na čelo Delija navijači nisu imali gotovo nikakav uticaj na rad uprave, a „vaspitne lekcije“ fudbalerima bile su nezamislive.

Nove generacije obesmislile navijanje... Kažu stari navijači Partizana
Nove generacije obesmislile navijanje... Kažu stari navijači Partizana

Nismo ni pretili- Za nas su fudbaleri bili bogovi! Iako je većini nas iz tog perioda bilo važnije da pobedimo u tuči nego na terenu, poklonjen dres bilo kog igrača bio je svetinja. Nismo pomišljali da im pretimo, a kamoli da ih bijemo. Doduše, tada su igrači iskreno voleli klub, a danas se sve radi zbog novca, ali to ne sme da bude opravdanje. Ne želim da delim moralne lekcije, ali mislim da je navijački pokret skrenuo s puta i prestao da ima veze sa samim fudbalom - tvrdi još uvek aktivni navijač Crvene zvezde.

Mirko Poledica
Mirko Poledica

Sve je ovo žalosnoSa ovom konstatacijom se slaže i jedan od veterana s Partizanovog juga.Pretnje ili udaranje igrača su stvarno žalosni, a najgore je što je to postala sasvim normalna, pa čak i poželjna praksa. Nezamislivo je bilo u ono vreme da neko udari Mocu ili pokojnog Mancea. Pa, takvog čoveka bi linčovala cela tribina! Možda će zvučati otrcano, ali nove generacije su potpuno obesmislile postojanje navijačkog pokreta - kaže Partizanovac(Z. M.)

Bruka za trenersku profesijuMILOVANOVIĆ DOVEO HULIGANEMirko Poledica očekuje da Fudbalski savez Srbije reaguje i kazni suspenzijom odgovorne za incident.Raduju reakcije FSS i Zajednice, ali sam razočaran što se trenerska organizacija nije oglasila. Neško Milovanović, koga znam 30 godina, doveo je te navijače u svlačionicu iz drugih namera, hteo je da podigne ekipu, atmosferu. Kad je već došlo do problema koji je sam izazvao, pa trebalo je da kaže - kriv sam, izvinjavam se. A ne ovako. Nisam ni na čijoj strani, tačnije - jesam na strani fudbala. Da mi je rođeni brat to uradio, isto bih reagovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track