(VIDEO) DAN NAJVEĆEG USPEHA: Zvezda je pre 23 godine postala prvak sveta

Istorija

(VIDEO) DAN NAJVEĆEG USPEHA: Zvezda je pre 23 godine postala prvak sveta

Fudbal -
Junak pobede nad čileanskim Kolo Kolom bio je Vladimir Jugović, koji je postigao dva od tri gola tadašnjeg prvaka Evrope

Pre tačno 23 godine, 8. decembra 1991. fudbaleri Crvene zvezde su u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju savladali čileanski Kolo Kolo (3:0) i osvojili titulu nezvaničnog šampiona sveta.

Za to priznanje klub iz Beograda borio se kao aktuelni šampion Evrope, koji je 29. maja na stadionu Sveti Nikola u Bariju u meču bez golova posle penala savladao Olimpik iz Marseja sa 5:3.

Junak trijumfa je bio dvostruki strelac Vladimir Jugović. Zvezdina radilica je pogađala mrežu protivnika u 20. i 60. minutu, dok je konačan rezultat postavio Darko Pančev u 75. minutu.

Čileancima nije pomoglo ni to što su čitavo drugo poluvreme igrali sa igračem više jer je Dejan Savićević, koji je asistirao Jugoviću kod prvog gola, isključen u 43. minutu. Južnoameričku ekipu sa klupe je predvodio Mirko Jozić koji je upravo u Čileu osvojio titulu sa mladom reprezentacijom Jugoslavije 1987. godine. Šampiona Evrope trenirao je Vladica Popović.

http://www.youtube.com/watch?v=UFCFysIi4rk
Foto: cvenazvezdafk.com
Foto: cvenazvezdafk.com

"Hvala vam što ste došli da obeležimo ovaj značajan događaj za Crvenu zvezdu. Mi smo se opredelili da svake godine ova dva značajna datuma, Bari i Tokio, obeležavamo, ne iz razloga da se samo podsetimo na to sjajno vreme za naš fudbalski klub, već pre svega da i na ovaj način odamo zahvalnost onoj generaciji fudbalera i stručnih ljudi koji su taj cilj ostvarili. S druge strane, da ovim sadašnjim generacijama to bude podstrek i zvezda vodilja u svom odnosu prema fudblaskoj igri i fudbalskom klubu Crvena zvezda, da i oni nastoje da dostignu taj rezultat", rekao je Mijailović.I Vladica Popović, trener ekipe koja je u finalu savlada čileanski Kolo-Kolo, prisetio se tog dana zbog kojeg je 8. decembar postao crveno slovo u Zvezdinom kalendaru."Uobičajeno je već dugi niz godina da se u našim prostorijama okupljamo i evociramo uspomene na današnji dan. Za sve one kojima je crveno-bela boja u srcu, dva datuma u godini bude posebna sećanja i osećaj beskrajne ljubavi. Kao šef stručnog štaba, imao sam veliku privilegiju i čast, a još veću obavezu, da zaokružim ciklus koji je te godine fudbalski klub Crvena zvezda sebi zacrtao. Pobeda u finalu nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. U toj godini smo bili svi kao jedan", rekao je između ostalog Vladica Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track