(VIDEO) PRIČA KOJA JE DIRNULA CEO SVET: Nemci i Britanci prekinuli rat zbog fudbala
Foto: Printskrin

Vek od čuvenog meča

(VIDEO) PRIČA KOJA JE DIRNULA CEO SVET: Nemci i Britanci prekinuli rat zbog fudbala

Fudbal -
Prema podacima iz sačuvanih dnevnika vojnika iz tog vremena utakmica je odigrana u okolini gradića Frelingien na severu Francuske

LONDON - Na današnji dan, 25. decembra 1914. godine, na katolički Božić tokom Prvog svetskog rata na zapadnom frontu odigralo se nezvanično primirje, kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji.Prema podacima iz sačuvanih dnevnika vojnika iz tog vremena utakmica je odigrana u okolini gradića Frelingien na severu Francuske.U rovovima su bili Nemci iz okoline Lajpciga i Englezi iz okruga Varikšir. Na osnovu zapisa iz dnevnika kapetana britanskog Kraljevskog bataljona Roberta Hamiltona sve je krenulo na Badnje veče tako što su Nemci od paketa koji su dobili od rodbine napravili ukrase i okitili improvizovane jelke, a onda su počeli da pevaju Božićne pesme. Britancima nije dugo trebalo da se priključe primirju. Onda je počela komunikacija između vojnika sa obe strane na tzv. neutralnoj zoni.

http://www.youtube.com/watch?v=ujJD122Yd9U

"Celom dužinom naših linija... Škoti i Huni su se spontano bratimili", pisao je 25. decembra 1914. svojoj majci poručnik Edvard Hjuls."Da sam to video u bioskopu, zakleo bih se da je nameštaljka", dodao je on u svom pismu.Bio je to dan kada su se, nakon četvoromesečnog međusobnog ubijanja, zaraćeni vojnici sreli, zajedno pevali božićne pesme, razmenili poklone i odigrali fudbalsku utakmicu na ničijoj zemlji.

Svedočenja govore da je utakmica odigrana na jednom polju, koje je bilo pošteđeno granatiranja."Nije baš idealno za igru, jer je sve bilo smrznuto, ali smo ih dobili 3:2", ustvrdio je jedan od nemačkih vojnika.Međutim, i danas traju rasprave koji je rezultat bio i koliko je utakmica tog 24. decembra 1914. odigrano."Bio je ovo srećan i neobičan Božić. Ali posle ponoći morao sam da udvostručim broj stražara", napisao je u svom dnevniku Hamilton.

http://www.youtube.com/watch?v=NWF2JBb1bvM
http://www.youtube.com/watch?v=6M5M8iEaB5s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track