GENIJE, DULE, MILKO, MRKELA: Očevima smo se divili, njih se jedva sećamo!

Ni blede senke

GENIJE, DULE, MILKO, MRKELA: Očevima smo se divili, njih se jedva sećamo!

Fudbal -
Teško breme Dejan Savićević bolji od Vladimira, kao i Milko Đurovski od Marija, Dušan Savić od Vujadina, a Mitar Mrkela od sina Andreja
1 / 5

Odiseja fudbalera podgoričke Mladosti Vladimira Savićevića po Italiji u potrazi za novim klubom vraća navijačima film dve decenije unazad, kada je njegov otac Dejan po „čizmi“ harao u dresu Milana.

Tata se svojevremeno poigravao s protivnicima i od italijanskih novinara dobio nadimak Genije, a sin će podeliti sudbinu mnogih potomaka slavnih igrača koji nikada nisu mogli da izađu iz senke slavnih očeva.

Nije mu lako... Vladimir Savićević
Nije mu lako... Vladimir Savićević

Stalno dokazivanjeSjajni igrači su po nepisanom pravilu ohrabrivali svoje naslednike da krenu njihovim stopama, iako se unapred znalo da im karijera neće biti ni približno uspešna. Retki su došli do šanse da potpišu profesionalni ugovor, a oni kojima je to pošlo za rukom krčili su sebi put stalno slušajući priče da „nije ni bleda senka svog starog“.

Sin nije igrao ni za Zvezdu, ni za Partizan... Mario i Milko Đurovski
Sin nije igrao ni za Zvezdu, ni za Partizan... Mario i Milko Đurovski

Tata je bio golgeter, a sin defanzivac... Dušan i Vujadin Savić
Tata je bio golgeter, a sin defanzivac... Dušan i Vujadin Savić

Dušan daleko od IlijeBivši direktor Partizana Nenad Bjeković dugo je objašnjavao zašto njegov Nenad junior zaslužuje mesto u crno-belom timu, da bi kasnije obojici to dozlogrdilo, pa je sin morao da ode iz Humske. Dometi slavnog centarfora Crvene zvezde Dušana Savića bili su nedostižni za njegovog sina Vujadina, baš kao i Dušanu Petkoviću da se približi ocu Iliji Petkoviću. Vladan Binić je nasledio samo brzinu oca Dragiše. Slični primeri mogu se naći u porodicama Đurovski i Mrkela. Bilo je malo Milkove majstorije genima prenete na noge Marija Đurovskog, kod Andreja Mrkele i sada se može videti prodornost koja je krasila Mitra, ali je sve to i dalje daleko od učinka očeva.

Braća Šćepović
Braća Šćepović

I to se događaŠĆEPOVIĆI BOLJI OD TATEOsporavana braća Šćepović prevazišla su oca Slađana jer igraju za ozbiljne evropske klubove kakvi su Olimpijakos i Seltik. S druge strane, Veljko Paunović u svom CV ima nastupe za Atletiko Madrid, ali ni približno mečeva za reprezentaciju kao njegov pokojni otac Blagoje. Bolju karijeru od svojih očeva napravili su i Milan Smiljanić, Nemanja Rnić, Bojan Đorđić...

Nesuđene desetkeMALI PIKSI I MALI ČAVASin Piksija Stojkovića Marko učio je fudbal na akademiji PSŽ. Bojan Zavišić je samo obećavao da će biti bolji od Ilije Zavišića, kao i Vuk Rašović, koji je poput oca Branka igrao na poziciji štopera. Miloš Dimitrijević danas igra u Australiji, gde se oslobodio balasta poređenja s čuvenim Čavom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track