INVESTIRANJE U KLUBOVE: Zvezda i Partizan po uzoru na model Bajerna
Foto: Nebojsa Mandic

Ulazak biznismena

INVESTIRANJE U KLUBOVE: Zvezda i Partizan po uzoru na model Bajerna

Fudbal -
Model javno-privatnog partnerstva u klubovima, o kojem je pričao predsednik „MK grupe“, već decenijama odlično funkcioniše u Nemačkoj

Predlog predsednika „MK grupe“ Miodraga Kostića da se kroz javno-privatno partnerstvo dođe do prilike za investiranje u Crvenu zvezdu i Partizan mora da dobije podršku zakona kako bi takva ulaganja bila na zadovoljstvo i klubova i privrednika.Predsednik crveno-belih Svetozar Mijailović i potpredsednik Partizana Milorad Vučelić veruju da bi Kostićev model doneo svima boljitak ako bi država stvorila uslove za takav vid poslovne saradnje.Zakonska ograničenja- Postoje ograničenja u sadašnjem zakonu, jer smo kao udruženja građana onemogućeni da ostvarujemo profit, što važi i za sve one koji bi želeli da uđu u poslovni odnos sa klubovima. Mi bismo želeli da se stvore uslovi za uspostavu sistema nalik onome u minhenskom Bajernu, gde je njihovo udruženje građana ušlo u poslovno društvo zajedno sa firmama kao što su „Alijanc“ i „Adidas“ - rekao je Mijailović.Podrška ideji Miodraga Kostića došla je i iz Partizana.Podrška Partizana- To je vrlo interesantna ideja koju apsolutno podržavam. Nisam potpuno upoznat ni sa kakvim detaljima, o njima bi trebalo da se priča, čak i sa državnim organima, ali taj model javno-privatnog partnerstva je veoma aktuelan svuda u svetu, pogotovo na Zapadu. Verujem da bi to svakome donelo boljitak. Miodraga Kostića dugo poznajem i znam da bi on bio pravi čovek za to, jer je uspešan poslovan čovek - kaže Vučelić.Podsetimo, Miodrag Kostić je izjavio da bi prvi bio zainteresovan da investira ako bi bilo uslova za javno-privatno partnerstvo u Zvezdi i Partizanu.

Toplica SpasojevićPRELAZNO REŠENJEToplica Spasojević kaže da je ideja o javno-privatnom partnerstvu u klubovima zanimljiva.Postoje otpori za privatizaciju klubova, ali javno-privatno partnerstvo ne bi zadiralo u vlasničku strukturu klubova već bi se radilo o izdavanju objekata ili zemljišta od čijih bi se profita oni finansirali. Tako bi, primera radi, ako se na zemljištu Zvezde izgradi neki šoping-mol, taj novac ulagao u klub. Takav oblik postoji kod Čelsija. Mislim da bi to bilo dobro prelazno rešenje do krajnjeg cilja, a to je privatizacija - kaže Spasojević.Aleksandar VlahovićINTERESANTAN PREDLOGAleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, nije zainteresovan za javno-privatno partnerstvo sa sportskim klubovima.Ideja o privatnom partnerstvu je interesantna, ali sumnjam da će se pojaviti interes kod preduzetnika jer sportski klubovi nemaju definisano pitanje imovine koja bi mogla da se rentira ili koristi. Koliko će ona naići na plodno tle u Srbiji pokazaće vreme. Lično, nisam zainteresovan za takav odnos, a kada bih bio zainteresovan, nikako me ne bi vodila boja kluba za koji navijam već isključivo poslovni interes - kaže Vlahović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track