ETO DOŽIVEO RASIZAM NA DELU: Nisu hteli da mu prodaju sat zbog boje kože
Foto: AP

Kamerunac imao neprijatnu situaciju u Londonu

ETO DOŽIVEO RASIZAM NA DELU: Nisu hteli da mu prodaju sat zbog boje kože

Fudbal -
Kamerunskom fudbaleru je prodavačica rekla da mu je kreditna kartica odbijena ne želeći da mu proda sat vredan 15.000 funti

Fudbaler Sampdorije Samjuel Eto pre nekoliko dana dobio je u Londonu nagradu za veliki doprinos borbi protiv rasizma, koju mu je dodelila nevladina organizacija Evropski savez za toleranciju i pomirenje (ECTR). Kamerunac se mnogo puta tokom života u Evropi, gde je od 1997. godine, sreo sa rasističkim uvredama i napadima i odlučio da se na sve moguće načine bori protiv te pošasti.

Posle dobijene nagrade na videlo je isplivao događaj iz prošle godine, u vreme dok je Eto igrao za Čelsi. On se našao u neprijatnoj situaciji u prodavici, u kojoj je želeo da kupi sat, ali mu nije bilo omogućeno zato što je tamne puti!

"Zamolio sam prodavačicu, koja je takođe tamnoputa, da mi pokaže jedan određeni sat. Ona se prvo vrtela okolo, gledajući kolege, kao da ih je pogledom pitala šta da radi. Na kraju mi je pokazala sat. Odlučio sam da ga kupim. Cena mu je bila 15.000 funti. Dao sam joj kreditnu karticu. Ona se ubrzo vratila i rekla da je kartica odbijena", prisetio se 34-godišnji napadač nemilih scena iz Londona i nastavio:

"Pitao sam je da li je kartica odbijena ili ona neće da je prihvati. Odgovorila mi je da je kartica odbijena".

Eto je tada pozvao brata, koji je bio u blizini, da mu donese drugu platnu karticu. Brat je došao i saznao šta se prethodno dogodilo, a s obzirom na to da mnogo bolje govori engleski jezik od Samjuela, obratio se prodavačici:

"Vi ste samo zbog njegove boje kože pomislili da ne može sebi da priušti taj sat. A on to može".

Braća su onda objasnila da je Samjuel fudbaler Čelsija i da zarađuje mnogo. Kada je prodavačica shvatila šta je uradila, pravdala se time što je nekoliko dana ranije grupa Nigerijaca pokušala da je prevari sa lažnim karticama.

"Da li, ako belac u Afirici napravi grešku, treba da okrivimo sve belce na planeti?", pitanjem je uzvratio fudbalerov brat.

Na kraju, radnici i vlasnik radnje poželeli su da se fotografišu sa slavnim Kameruncem, na šta je on pristao, ali i rekao:

"Nije lepo da sudite o ljudima po boji kože. Verujem da niste rasista, ali robujete predrasudama".

Inače, Eto je, uz igrača iz Obale Slonovače Jaju Turea, rekoreder po broju nagrada za najboljeg fudbalera Afrike. Obojica su laureati bili po četiri puta. Tokom karijere je, između ostalog, igrao i za Real Madrid, Barselonu, Inter...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track