DŽAJA TRANDŽA: Prva transseksualna osoba u svetskom fudbalu
Foto: Ap

Igrač američke Samoe kreće u operaciju „Rusija“

DŽAJA TRANDŽA: Prva transseksualna osoba u svetskom fudbalu

Fudbal -
Iiako je sve operacije izvršila još pre četiri godine, Saula je odlučila da odloži promenu pola zbog kvalifikacija za Mundijal

Džaja Saula je prva transseksualna osoba u svetskom fudbalu, a pored ugrađenih dojki, ova reprezentativka Američke Samoe odlučila je da odloži promenu pola kako bi svojoj zemlji pomogla u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji!Iako je javnosti postala poznata još pre tri godine, kad je branila boje svog nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu, Džaja je bila inspiracija za poludokumentarni film „Sledeći gol je pobeda“, koji je planetarnu premijeru imao pre tačno godinu dana.Pošto se približio početak kvalifikacija za Mundijal u zoni Okeanija, Saula je odlučila da odloži operaciju polnog organa kako bi mogla da nastupa za svoj tim pošto joj FIFA ne dozvoljava da nastupa za mušku reprezentaciju ukoliko izvrši potpunu transformaciju.Zbog svega toga, štoper(ka) samoanskog prvoligaša Blek rouzis, koja je rođena kao Džoni 19. jula 1988. godine, ponovo je dospela u žižu javnosti i postala simbol polne diskriminacije u svetu fudbala.- Drago mi je što sam postala simbol borbe protiv diskriminacije. Ja sam mogla da igram, ali šta je s ostalim kulturama koje ne prihvataju osobe slične meni? Svi treba da imaju šansu da igraju ovu prelepu igru, bez obzira na rasu, boju, pol ili seksualnost - navela je Džaja i dodala:- FIFA nema jasno definisan odnos prema transosobama, što mislim da nije fer, ali se nadam da će se stvari promeniti.U svojoj zajednici Džaja je odrasla kao „fafafina“, slično virdžinama na našim prostorima, gde se samoanski muškarci odgajaju kao žene. Reč „fafafina“ znači „u stilu žene“, a Džaja je idol mnogima u svojoj otadžbini.

Američka SamoaNAJGORA SELEKCIJA DOSADFudbalska reprezentacije Američke Samoe zvanično je najgora selekcija sveta svih vremena, a pre 14 godina je porazom od Australije sa 31:0 postala vlasnik najvećeg debakla u zvaničnim mečevima. Ipak, 22. novembra 2011. Samoanci su ostvarili prvi trijumf u istoriji pobedom nad Tongom sa 2:1, a već nakon 48 sati izvukli su i prvi remi, 1:1 s Kukovim ostrvima.Saula je imala velike zasluge u istorijskoj pobedi svoje selekcije pošto je asistirala kod vodećeg gola, a zatim u finišu meča izbila loptu s gol linije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track