(VIDEO) SUDAR SVETOVA: Bajern mnogo bolji od Barse, Real i Juve se znaju 50 godina
Foto: AP

Iz istorije

(VIDEO) SUDAR SVETOVA: Bajern mnogo bolji od Barse, Real i Juve se znaju 50 godina

Fudbal -
Preostali učesnici Lige šampiona zajedno imaju 21 titulu prvaka Evrope, a ujedno su najčešći učesnici polufinala elitnog takmičenja

U polufinalu Lige šampiona sastaće se Barselona - Bajern i Juventus - Real Madrid. Zanimljivo je da su upravo ta četiri kluba najčešći učesnici polufinala u istoriji takmičenja.

O veličini ovih klubova izlišno je govoriti. Dovoljno je reći da zajedno imaju 21 titulu prvaka Evrope, i to Real - rekordnih deset, Bajern - pet, Bareselona - četiri i Juventus - dve.

Podsetimo se njihovih dosadašnjih susreta...

BARSELONA - BAJERN:

BAVARCI ZNATNO USPEŠNIJI

Veroval ili ne, katalonski i bavarski gigant prvi put su se u evropskim takmičenjima sreli tek 1996. godine! Tada su se sastali u polufinalu Kupa UEFA. U prvom meču u Minhenu bilo je 2:2, a Bajern je pobedio u revanšu na "Nou Kampu" 2:1 i domogao se finala u kome nije imao mnogo problema da dva puta savlada Bordo predvođen Zinedinom Zidanom i osvoji trofej.

Sledeći put sreli su se u grupi Lige šampiona 1998. Bajern je dobio oba meča, kao domaćin 1:0, a ponovo 2:1 kao gost. U toj "grupi smrti" gde su još bili Mančester junajted i Brondbi. Barsa je bila treća, a kasnije su se na njenom stadionu u legendarnom finalu sastali upravo Bavarci i "crveni đavoli". Svi se sećaju preokreta Mančestera u poslednjim minutima (2:1).

U četvrtfinalu Lige šampiona 2008/09 Barselona je konačno bila kobna za Bajern. Na "Nou Kampu" je bilo ubedljivih 4:0, pa je revanš bio samo formalnost (1:1). Te sezone katalonski klub je stigao do vrha Evrope pobedom u finalu nad Mančester junajtedom 2:0.

http://www.youtube.com/watch?v=VRTxN3rebvA

Bavarci nisu zaboravili blamažu sa "Nou Kampa", pa su se sa kamatom osvetili Barseloni u polufinalu elitnog takmičenja pre dve godine, dvema ubedljivim pobedama - 4:0, 3:0. Tada je Bajern osvojio "klempavi pehar" pošto je finalu bio bolji od Borusije Dortmund - 2:1.

http://www.youtube.com/watch?v=oh4N0GNOn4Q

Ukupno, odigrali su osam utakmica. Barselona ima jednu pobedu, dva meča su završena remijem, a čak pet puta je pobedio Bajern.

Dakle, kada se sretnu Barselona i Bajern, jedan ide u finale. Tako će biti i sada. A u tri od četiri sezone kada su se sastajali, jedan od njih je osvajao evropski pehar. Da li će i sada biti tako?!

JUVENTUS - REAL MADRID:

TRADICIJA DUGA VIŠE OD PET DECENIJA

Za razliku od Barselone i Bajerna, Juventus i Real Madrid imaju istoriju međusobnih duela dugu više od pet decenija. Odigrali su 14 mečeva, Juventus je pobedio šest puta, Real sedam puta, dok je jedan duel završen bez pobednika.

Prvi put su se sreli još davne 1962. u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa šampiona. Domaćini su oba puta slavili 1:0, pa se igrala majstorica na neutralnom terenu, a Real je bio bolji - 3:1.

Na novi dvoboj čekali su punih 25 godina, a onda su se našli u osmini finala istog takmičenja. Ponovo je u oba meča bilo 1:0 i ponovo je dalje prošao Real posle boljeg izvođenja penala.

U sezoni 1995/96 Juventus i Real igrali su za prolaz među četiri najbolje ekipe u Evropi. U prvoj utakmici u Madridu Real je opet pobedio 1:0, ali je u revanšu u Torinu "stara dama" bila duplo bolja - 2:0. Juventus je tada stigao do finala u kojem je posle boljeg izvođenja penala protiv Ajaksa osvojio svoj poslednji naslov prvaka "starog kontinenta".

Dve godine kasnije igrali su u finalu Lige šampiona. Juventus sa Zinedinom Zidanom je bio bolji rival, ali je titula pripala Realu zahvaljujući golu Predraga Mijatovića.

http://www.youtube.com/watch?v=hyIXNoL5XEs
U sezoni 2002/03 Real i Juventus sastali su se u polufinalu Lige šampiona, a na završnu predstavu je otišla "stara dama", iako je u Madridu izgubila 1:2, ali je kod kuće pobedila 3:1. Juve, međutim, nije stigao do vrha Evrope, jer je u finalu na "Old Trafordu" posle 0:0 za 120 minuta izgubio od Milana na penale.
Poslednje četiri utakmice koje su odigrali ovi klubovi u Ligi pampiona nisu imali veliki značaj, jer su bili mečevi grupne faze. Juventus je 2008. slavio u obe utakmice (2:0 u Madridu i 2:1 u Torinu), a 2013. je Real u Madridu bio bolji 2:1, dok je u Italiji bilo 2:2.
Sada se opet sreću u duelim ogromne važnosti...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track