(VIDEO) PORAZ PARTIZANA ZA ANALE: Dan kada su Grobari promenili istoriju navijanja

Na današnji dan pre 39 godina

(VIDEO) PORAZ PARTIZANA ZA ANALE: Dan kada su Grobari promenili istoriju navijanja

Fudbal -
Tog 9. maja 1976. Partizan je doživeo debakl protiv direktnog konkurenta u borbi za titulu, Hajduka - 1:6

Na današnji dan pre 39 godina fudbaleri splitskog Hajduka deklasirali su Partizan na stadionu JNA 6:1 u utakmici 27. kola prvenstva Jugoslavije!

Bio je to duel glavnih pretendenata na titulu - crno-beli su derbi dočekali kao lideri sa četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasirane Splićane, branioce trofeja (u to vreme su se za pobedu dobijala dva boda). Izabranicima Tomislava Kaloperovića pobeda bi takoreći donela naslov prvaka, dok je tim Tomislava Ivića imao imperativ trijumfa kako bi prišao na dva boda.

Navijači Partizana ispunili su tribine, na kojima je bilo 55.000 gledalaca. Sve je bilo spremno za šampionsko slavlje. A onda je usledio šok za crno-bele. Pretrpeli su najteži prvenstveni poraz. Na poluvremenu je bilo 0:2, na kraju čak 1:6!

Doduše, imao je Partizan šanse, ali ih nije koristio, što je Hajduk nemilosrdno koristio.

Ipak, taj derbi dva člana "večike četvorke" jugoslovenskog fudbala ostao je ponos Grobara uprkos ubedljivom porazu njihovih ljubimaca. Oni veruju da su tog 9. maja 1976. godine promenili istoriju navijanja. Gromoglasno su navijali sve vreme, čak i dok je "parni valjak" jurio u rikverc, a ostali su i posle poslednjeg sudijskog zvižduka da mašu zastavama i pevaju. To se nikada pre nije dogodilo.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Strelci za Hajduk bili su Žungul (dva), Đorđević (dva), Buljan i Jerković, a poraz domaćina ublažio je Nenad Bjeković.

Za Partizan su, između ostalih, igrali Ivančević, Vukotić, Tomić, Kunovac, Bjeković, dok su na drugoj strani, pored pomenutih strelaca, bili i Katalinić, Boljat, Rožić, Luketin, Peruzović, Mužinić i Šurjak.

Iako je sve proteklo u fer i korektnoj atmosferi, trener gostiju je posle trijumfa svog tima imao neumesnu izjavu.

"Prvaci ćemo biti ako nam dozvole", rekao je Ivić, ali nije precizirao ko to treba da im dozvoli da budu šampioni.

Šampion te sezone na kraju je postao Partizan posle antologijske pobede nad Olimpijom u Ljubljani u poslednjem kolu golom Nenada Bjekovića u poslednjim trenucima utakmice.

http://www.youtube.com/watch?v=1gNLEtJ1TBw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track