(VIDEO) VELIKI USPEH ORLIĆA: Srbija pobedila Amerikance posle penala i plasirala se u polufinale SP
Foto: AP

Istorijski podvig

(VIDEO) VELIKI USPEH ORLIĆA: Srbija pobedila Amerikance posle penala i plasirala se u polufinale SP

Fudbal -
Omladinska reprezentacija Srbije posle drame stigla među četiri najbole na planeti, a za finale će se boriti sa Malijem
1 / 5 Foto: AP

Reprezentacija Srbije pobedila je SAD posle penala 6:5 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za fudbalere do 20 godina na Novom Zelandu i u sredu (9.30 po srednjeevropskom vremenu) igraće u polufinalu protiv Malija.

"Orlići" su savladali Amerikance posle neverovatne drame. Posle 120 minuta velike borbe, golova nije bilo, pa su pobednika odlučivali penali. Četiri puta su Amerikanci promašili sa bele tačke, a tri puta su im Srbi "uzvraćali" promašajem. Ali, u devetoj seriji Nemanja Maksimović je odlučio da završi mučenje i spreči nekoga da dobije infarkt. Jer, ako se za nešto može reći da je "infarkt završnica", onda je to bila ova serija penala.

Rajković je u prvoj seriji odbranio šut Ruibija sa bele tačke, ali je u drugoj Mandić poslao loptu preko prečke. Srbija je posle promašaja Sonore u šestoj i Karter-Vikersa u osmoj imala "meč lopte", ali su neprecizni izvođači zatim bili golman Rajković i Veljković. Međutim, kapiten "orlića" se oporavio posle promašaja i u devetoj seriji zaustavio udarac Rekeha, četvrtog Amerikanca koji nije zatresao mrežu iz penala, a treću šansu izabranici Veljka Paunovića nisu propustili. Maksimović je "orlićima" i velikom broju navijača što na tribinama stadiona u Oklandu, što kraj malih ekrana doneo veliku radost.

Podsetimo, Srbija je u osmini finala eliminisala Mađarsku posle produžetaka 2:1 (u regularnom toku 1:1) takođe posle trilera. "Orlići" su tada preko Šaponjića izjednačili u 91. minutu, a do trijumfa došli u 119. posle autogola Mađara.

Srbija je tako, u svom prvom učešću na Mundijalitu, ostvarila istorijski uspeh - našla se među četiri najbolje reprezentacije na planeti u tom uzrastu, kao jedina evropska selekcija u krem društvu.

"Orlići" su tako svim srpskim ljubiteljima fudbala stavili melem na ranu posle još jednog debakla "A" reprezentacije.

Za plasman u finale igraće sa reprezentacijom Malija, koju je već savladala u grupnoj fazi takmičenja.

U drugom polufinalu, takođe u sredu, sastaće se Brazil i Senegal. Brazilci su, takođe posle penala, eliminisali Portugal - 3:1. Za 120 minuta nije bilo golova. Senegal je rezultatom 1:0 pobedio Uzbekistan.

SASTAVI

SRBIJA: Rajković, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Maksimović, Mandić, Gaćinović (od 68. Šaponjić), Živković, Stevanović, Milinković-Savić (od 111. Grujić).

SAD: Stifen, Rekeho, Karter-Vikers, Miazga, Ariola, Hajndman, Rubin, Tompson (od 103. Sonora), Delgado, Pejn, Zelalem.

Foto: AP
Foto: AP

TOK MEČA:

PENALI

6:5 - Maksimović pogađa - KRAJ!

5:5 - Rekehu brani Rajković!

5:5 - Veljkoviću odbranio Stefen.

5:5 - Karter-Vikers preko gola!

5:5 - Antonov siguran.

4:5 - Delgado je loše šutirao, ali Rajković nije uspeo da zaustavi loptu.

4:4 - Golman Rajković šutirao, Stefen odbranio!

4:4 - Sonora promašio!

4:4 - Živković je izneo pritiska pete serije i pogodio.

3:4 - Zelalem je četvrti Amerikanac zaredom koji je sigurno izveo penal.

3:3 - Grujić je opalio jako po sredini gola i pogodio

2:3 - Hindman je tukao snažno i precizno.

2:2 - Babić je šutirao, golman Zifen je bio na lopti, ali je ona ipak prošla ispod njega.

1:2 - Ariola je poslao Rajkovića u jednu, a loptu u drugu stranu.

1:1 - Mandić je pucao preko gola.

1:1 - Pejn je rutinski pogodio mrežu.

1:0 - Zdjelar siguran!

0:0 - Rajković je odbranio prvi penal! Rubio se dugo nameštao i zaletao, Zvezdin golman ga je "pročitao" i odbranio udarac.

09:00 - Selektor Paunović je okupio svoje igrače, upitao ih ko želi da šutira penale, većina je digla ruku... Odredio je Paunović izvođače, usledile su i njegove poslednje instrukcije, a onda i ono prepoznatljivo iz usta svih igrača: "Srbija"!

PRODUŽECI

111. minut - Selektor Paunović izvršio je drugu izmenu, umesto Milinković-Savića uveo je Grujića.

08:42 - "Orlići" imaju podršku sa tribina stadiona u Oklendu, odakle se čuje: "Idemo dalje, idemo dalje"...

08:40 - Srbija je bila bolji rival u prvom produžetku, imala je i kolosalnu šansu, dok Amerikanci nisu zapretili nijednom.

96. minut - Najveća prilika na utakmici za Srbiju! Mandić je se našao sam pred golmanom Stifenom, malo iskosa sa leve strane, ali nije šutirao, već je probao da uposli Šaponjića na "drugoj strativi". Međutim, napadač Partizana je zamalo zakasnio da loptu ubaci u mrežu.

REGULARNI TOK

Amerikanci su bolje otvorili utakmicu i u uvodnih 20-ak minuta imali znatno više loptu u posedu. Međutim, nisu uspevali da zaprete golmanu Rajkoviću. Onda su se "orlići" oslobodili pritiska, uspostavili ravnotežu na terenu, pa je velika, ravnopravna borba mogla da počne. Ipak, ako se izuzme dobra pozicija u kojoj se našao Tompson u finišu tog dela, u prvom poluvremenu nije bilo šansi.

I u nastavku su uvodni minuti pripali ekipi Taba Ramosa, ali su se izabranici Veljka Paunović brzo trgli i bili bolji rival u nastavku. Imali su "orlići" nekoliko prilika u regularnom toku meča, najbolje preko Antonova i Milinković-Savića, ukupno 14 udaraca ka golu rivala, ali mogli su i Amerikanci do gola ponovo preko Tompsona... Ipak, posle 90 minuta mreže su ostale netaknute.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track