(VIDEO) ZNAO DA ĆE DA POGODI: Maksimović prvi put u životu šutirao penal
Foto: AP

HEROJI SRBIJE

(VIDEO) ZNAO DA ĆE DA POGODI: Maksimović prvi put u životu šutirao penal

Fudbal -
Pročitajte šta su o podvigu na Mundijalitu rekli selektor Paunović, golman Rajković i strelac odlučujućeg gola Maksimović

Selektor omladinske reprezentacije Srbije Veljko Paunović bio je emotivan na konferenciji za novinare posle četvrtfinalne pobede nad SAD na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, ali je rekao da posao još nije završen.

"Još jedna velika utakmica je za nama, još jedno veliko finale. Peto po redu, jer kao što sam rekao svaka utakmica je ovde finale. Zadovoljan sam pobedom, ponovo mogu samo da ponovim da su ovi momci čudesni heroji, da su neverovatni, da oni na pravi način prezentuju svoj narod", rekao je Paunović.

Srbija je pobedila SAD posle boljeg izvođenja penala, dok je posle produžetaka bilo 0:0.

"Presrećan sam zbog pobede, zaslužili smo da je ostvarimo i pre penala. Imali smo mnogo prilika, odličnih šansi koje nismo realizovali i to je moglo da nas košta, ali u narednim utakmicama realizacija mora da bude na većem nivou. Ovo je veliki dan za sve nas, za Fudbalski savez Srbije i celu našu državu. Mi još nismo ovde završili posao, idemo dalje, u polufinale", rekao je Paunović.

Selektor se izrazito pohvalno izrazio o rivalu i njegovom sportskom ponašanju.

"Amerikanci su pružili odličnu igru, bili su ozbiljan protivnik. Sigurno im je sada mnogo teško, ali su smogli snage svi do jednog da priđu, da se rukuju, da čestitaju... To je zaista divan gest u trenucima kad ekipa ispada sa Svetskog prvenstva i pokazali su da su pravi sportisti. Neko je morao da izgubi, to su danas bili oni, ali fudbal je ponovo ispisao najčudesnije priče", rekao je Paunović.

On je kazao da je igračima mnogo značila podrška sa tribina.

"Veliku zahvalnost dugujemo publici, posebno ljudima iz naše dijaspore koji su sve vreme bili iza naše klupe, bodrili igrače, pevali, nisu odustajali ni kad je počeo pljusak, izdržali su zajedno sa nama 120 minuta i penal dramu. Naročito nam je u penal seriji njihova podrška bila značajna. Naš tim raste iz utakmice u utakmicu, a zajedno sa pobedama raste i broj navijača koji je uz nas. Očekujemo ih još i više u polufinalu".

Naredni protivnik je dobro poznat iz faze po grupama, afrički predstavnik Mali, koji je u četvrtfinalu izbacio Nemačku, ali koga je Srbija u grupi pobedila 2:0.

"Ovo je nepredvidivo takmičenje i mnogo se vara onaj ko misli da je unapred favorit, a to se pokazalo vrlo često na ovom prvenstvu. Polufinale će biti sasvim drugačija utakmica od one u grupi. Ali, imamo vremena da mislimo o tome i da se pripremimo na najbolji način. Ušli smo u polufinale, ali želim da svi budemo svesni da imamo još posla koji je pred nama. Nema potrebe za euforijom, moramo smiriti strasti i sačuvati energiju koja nam je veoma potrebno. Potrebna nam je hladna glava i vrelo srce... Momcima još jednom sve čestitke, oni se heroji, oni su već pokazali da su šampioni", rekao je Paunović.

Srbija je pobedila SAD tek posle devete serije penala, kada je pogodio Nemanja Maksimović, koji je kazao da nikada nije šutirao penale, ali da je rešio da preuzme odovornost.

"Bio je ovo moj prvi penal u životu koji šutiram u ovakvim situacijama, a iako nisam bio planiran ja da izvedem, jednostavno sam zakoračio prema napred i rešio da preuzmem odgovornost. Nisam se dvoumio nijednog trenutka, bio sam siguran da ću pogoditi. Ponovo smo razbudili Srbiju, imali smo želju da ih manje 'nerviramo', da pobedimo u regularnom delu, ali Amerika je bila sjajan protivnik. Fizički je bilo veoma naporno, kao što smo i očekivali, a sad je sve moguće u nastavku... U polufinalu smo i to je ogroman uspeh. Idemo dalje", rekao je Maksimović.

Golman i kapiten Predrag Rajković je bio junak, ali je mogao i da bude tragičar. Prvo je branio penale, ali je onda rešio da izvede penal i promašio, da bi onda ponovo odbranio šut u devetoj seriji.

"Ovo su neverovatne utakmice, koje se nikad ne zaboravljaju. Žao mi je što sam promašio penal, u poslednjem trenutku sam promenio stranu, nisam pogodio mrežu, ali sam ubrzo ispravio grešku i uspeli smo da se plasiramo u polufinale. Mnogo je bilo teško u svakom pogledu, protivnik kvalitetan, vreme nam nije išlo na ruku, duvao je jak vetar. Tokom utakmice nisam imao baš mnogo posla, ali sam sačuvao koncentraciju da u 90.minutu sačuvam našu mrežu posle udarca Rubina i to je bila njihova najbolja prilika. Penal serija je lutrija i neizvesnost, ali ja sam bio apsolutno siguran da ćemo proći", rekao je Rajković.

Polufinale se igra u sredu u Oklandu od 9.30, a u drugom polufinalu sastaju se Brazil i Senegal.

Finale je na programu 20. juna.

http://www.youtube.com/watch?v=ttakTWZxOSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track