(VIDEO) KRALJEVI DRAME: Saznajte kako je trnovit bio put Orlića na putu ka finalu SP
Foto: Beta Ap

Nesalomivi duh

(VIDEO) KRALJEVI DRAME: Saznajte kako je trnovit bio put Orlića na putu ka finalu SP

Fudbal -
Omladinska reprezentacija Srbije je više puta tokom ovog ciklusa takmičenja do želejnog rezultata dolazila golovima u sudijskoj nadoknadi vremena

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije u subotu ujutru (7.00) igra finale Svetskog prvenstva protiv Brazila.

Šta god da "orlići" Veljka Paunovića urade u borbi za svetski tron, postali su ljubimci nacije. Borili su se muški i prezentovali sve što su srpski navijači oduvek želeli od svojih reprezentativaca, koja god selekcija da je u pitanju.

A kako je počeo pohod "orlića" ka vrhu sveta?!

Počelo je pre dve godine kada je Veljko Paunović postavljen za selektora omladinaca Srbije. Prvi zadatak im je bio da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije su imale dve faze. U prvoj, koja se igrala u našoj zemlji, "orlići" nisu imali problema, pobedili su sva tri rivala, Austriju, Kazahstan i Finsku, bez primljenog gola. Ali, onda su usledila prva velika iskušenja.

Na turniru u Irskoj, odakle je samo pobednik išao na Evropski šampionat, uvodni meč je bio najteži. Srbija je od Turske gubila 0:1 do 94. minuta kada je Nemanja Maksimović izjednačio i doneo bod, koji je, ispostaviće se, odveo "orliće" na završnu smotru. Jer, u preostala dva meca Paunovićevi izabranici ubedljivo su savladali Island 6:0 i domaćina 3:1 i zahvaljujući boljoj gol-razlici od Turaka zauzeli prvo mesto u grupi.

http://www.youtube.com/watch?v=nkfpAR75-Vc

Dakle, već tada je ova generacija nagovestila da poseduje izuzetan karakter i mentalnu snagu. Momci su najavili da će postati "kraljevi drame".

Srbija je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu branila titulu osvojenu 2013. u Litvaniji. Međutim, prvenstveni cilj je bio obezbediti prvo učešće Srbije na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Za to je bilo potrebno biti najmanje treći u grupi. U prve dve utakmice "orlići" su osvojili dva boda remijima sa Ukrajinom i Nemačkom, koja je do izjednačenja došla u sudijskoj nadoknadi vremena. Za plasman na Mundijalio, ali i u polufinale Evropskog prvenstva, srpskim fudbalerima bila je neophodna pobeda nad Bugarskom u poslednjem kolu, a do nje su došli golom Staniše Mandića u 90. minutu!

http://www.youtube.com/watch?v=BJd77c94lIk

Nisu "orlići" imali sreće u polufinalu, jer su eliminisani posle penala od Portugalaca, koji su se tako praktično revanširali Srbima za istovetan poraz na EP u Litvaniji.

Dakle, dva puta su "orlići" pre dolaska na Novi Zeland pokazali čelični karakter i nesalomivi duh, pošto su do željenog rezultata dolazili u "minut do 12", a onda su to više puta ponovili i na ovom Mundijalitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track