Piksi: Srbijo, računaj na mene!

Dragan Stojković odlikovan japanskim ordenom

Piksi: Srbijo, računaj na mene!

Fudbal -
Legendarnom fudbaleru juče uručen Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima
1 / 2

Veliko priznanje završilo je na grudima Dragana Stojkovića! Carevina Japan nagradila je Piksija Ordenom reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima s rozetom, što predstavlja ogromnu čast i retku privilegiju. Svečanost je održana u Beogradu.Neizbrisiv trag ostavio je Stojković za 13 godina u japanskom fudbalu. Takođe, mnogo je doprineo unapređenju odnosa između srpskog i japanskog naroda. To su razlozi što je carski orden Stojkoviću uručio Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Srbiji.

Nije verovao dok mu „majstor nije metnuo“ orden na odelo... Dragan Stojković Piksi
Nije verovao dok mu „majstor nije metnuo“ orden na odelo... Dragan Stojković Piksi

Priznanje za Srbiju - Još ste mladi i imate energiju poput izlazećeg sunca, svojim zracima sigurno ćete obasjati druge ljude - poručio je Kuroki legendarnom asu.

Podrška porodice... Piksi sa suprugom, ćerkama i sinom
Podrška porodice... Piksi sa suprugom, ćerkama i sinom

Po završetku ceremonije uručenja ordena, Stojković je za Kurir rekao da je poželeo da ovo priznanje primi upravo u Srbiji.- Dobio sam poziv iz japanske ambasade, rekli su mi da se sprema nešto veliko, ali da bi to trebalo da se drži u tajnosti do overe njihove vlade. Kad su mi saopštili o čemu je reč, nisam mogao da poverujem. Posle, kad smo razgovarali, rekao sam da bi voleo da dodela bude u Srbiji. Nije isto to dobiti ovde ili u Tokiju. Ovo je nešto što prevazilazi kategoriju sporta i sva dosadašnja priznanja koja sam dobio - počeo je Stojković.Juče na dobitku nije bio samo Piksi već i država.- Ja sam primio orden, ali Srbija je dobila veliko priznanje. To nije fraza, uveren sam da je tako.U najavi svečanosti pisalo je da će među gostima biti i Ivica Dačić, ministar inostranih poslova. Ipak, niko od političara nije došao.- Mislim da su ljudi zauzeti, imaju mnogo državničkih poslova.

I Ivan Ivanović bi orden, ali nema
I Ivan Ivanović bi orden, ali nema

Fenomenalan osećajTrenutak kada mu ambasador stavlja orden Stojkoviću će ostati urezan u sećanju za ceo život.- Kada mi ga je majstor metnuo, video sam da je to stvarno, da nije imaginacija. Baš, baš lep osećaj.

Đorić se okitio lipom
Đorić se okitio lipom

Stojković gotovo tri godine nije dolazio u Srbiju.- Zaista se lepo osećam što sam došao kući. Uživam s prijateljima. Ostaću u Srbiji još pet-šest dana.

Šekularac i Savićević među prvima čestitali
Šekularac i Savićević među prvima čestitali

Nametnulo se pitanje da li Srbija može da računa na Piksija.- Srbija uvek može da računa na mene, kao što će verovatno i računati - zaključio je Stojković i dodao da se to odnosi i na reprezentaciju naše zemlje.

IZ PIKSIJEVIH USTA Savet zlatnoj srpskoj deci ORLIĆI, NISTE NAJLEPŠI, NI NAJBOLJI, NI NAJPAMETNIJI!Osmeh se pojavio na licu Stojkovića na pitanje o zlatnim srpskim „orlićima“.- Kako izgleda kad se pročita vest: Brazil-Srbija 1:2, Srbija je prvak sveta u fudbalu? Čudo, zaista. Pobedili smo Brazil i postali najbolji na svetu, evo i sad sam se naježio. Neverovatno je zajedništvo koje su prikazali. Učinili su nas neizmerno srećnim. Uradili su veliku stvar za srpski fudbal i društvo u celini - u dahu izgovara Stojković.Pitamo Piksija kako sačuvati decu od miliona kojima će im svi puniti glavu.- Ko god da im donese milione, treba da uzmu - uz osmeh će legendarni as, da bi potom pogodio pravo u metu.- Nisu najlepši, ni najbolji, ni najpametniji. Ne vrti se ceo svet oko njih. To je zabluda i iluzija. Preskočili su važan stepenik u karijeri, ali sad im predstoje druge etape. Novi izazovi koji su pred njima. Biće slavlja, slikanja, super je sve to, ali moraju da misle na budućnost. Imaju kvalitet, verujem da sa psihološke strane moramo računati na njih, oni su već sada ispisali istoriju srpskog fudbala, a mogu još mnogo, mnogo velikih stvari da urade - poručio je Stojković.

Reč saigračaSAVIĆEVIĆ: VRHUNAC KOJI ČOVEK MOŽE DA DOŽIVISvečanosti u Klubu poslanika prisustvovali su brojni Stojkovićevi prijatelji iz sporta i drugih oblasti. Tu su bili Milovan Ðorić, Dejan Savićević, Dragoslav Šekularac, Dušan Maravić, Ilija Petković, Goran Stevanović i mnogi drugi.Savićević je rekao da ovo priznanje govori o velikim sportskim i ljudskim dostignućima njegovog nekadašnjeg saigrača.- Veliko priznanje koje pokazuje kakav je trag Piksi ostavio u Japanu. Zadovoljstvo je biti ovde na ovoj ceremoniji. Ovakva nagrada je vrhunac koji čovek može da doživi. Ovo je priznanje za njega, ali i celu Srbiju - poručio je Dejo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track