UDAR NA SRBIJU, ATAK NA UEFA: Saradnik suda u Lozani za Kurir
Foto: Dado Djilas

Otvoreno

UDAR NA SRBIJU, ATAK NA UEFA: Saradnik suda u Lozani za Kurir

Fudbal -
Zoran Damjanović kaže da evropska kuća fudbala ima interes da se žali na presudu u korist Albanije protiv Srbije jer je to presedan koji može da donese posledice u budućnosti

Stručnjak za međunarodno fudbalsko pravo i učesnik velikog broja procesa pred sudom u Lozani Zoran Damjanović govori za Kurir o daljim koracima kad je pitanju prekinuti meč Srbija - Albanija i posledicama koje ovakva odluka može da donese.Goruća tema bila je angažovanje Filipa Sandsa kao sudije, a Kurir je otkrio da taj britanski pravnik mrzi Srbe.Mutne radnje- Njega je izabrala albanska federacija. Svaki sudija dužan je da potpiše ugovor o nezavisnosti. Takođe, svaka federacija, kao i UEFA, stavila je svoj potpis na priznanje Sportskog suda - pojašnjava Zoran Damjanović, inače bivši generalni sekretar Crvene zvezde i FS Srbije i Crne Gore.

Dron izazvao buru... Navijači nisu smeli da ulete na teren
Dron izazvao buru... Navijači nisu smeli da ulete na teren

U obrazloženju presude je istaknuto da sudije nisu bile striktne u zahtevu da se meč nastavi. Da li su to arbitri rekli pred sudom?- Ne, niko od zvaničnika sa utakmice nije bio u sudu na saslušanju. Fudbalski savez Albanije predložio je dva eksperta za svedočenje, ali oni su bili bez validnosti. Na prvi pogled, glavni argument suda je da sudije nisu izdale jasnu naredbu da se meč nastavi. Međutim, kod UEFA stvari stoje drugačije. Sud kaže da jedino sudija prekida i nastavlja utakmicu, ali sudi i tvrdi da odluka sudije mora biti bezuslovna, jasna i direktna. Ovo je atak i na UEFA jer su osporene odluke koje su donela službena lica utakmice.Sporna odlukaDakle, spor u Lozani izgubila je i UEFA. Postavlja se pitanje da li će sada svako moći da pred Sportskim sudom obara odluke arbitara fudbalskih mečeva?!- Mislim da UEFA mora da ima interes za žalbu. Ovo je presedan koji bi mogao u budućnosti da otvori mogućnost mnogima da idu na sud i osporavaju odluke UEFA.

Nije krajŽALBA FEDERALNOM SUDUOvde se neće staviti tačka na ovaj proces. Naredna instanca kojoj se mogu žaliti neke od strana u postupku je Federalni sud u Švajcarskoj.- To predviđeno statutom Sportskog suda. Stranu tada mogu da zastupaju samo švajcarski advokati. Potrebno je u roku od 30 dana od dobijanja odluke dostaviti žalbu. Razlozi zbog kojih može da se podnese žalba su dosta restriktivni - kaže Zoran Damjanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track