FUDBALSKA LEGENDA: Na današnji dan rođen je junak iz Montevidea
Foto: Wikipedia

Aleksandar Tirnanić Tirke

FUDBALSKA LEGENDA: Na današnji dan rođen je junak iz Montevidea

Fudbal -
Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odigrao je 50 utakmica i postigao 12 golova, a kao selektor vodio državni tim na 102 meča

Na današnji dan pre 105 godina u Krnjevu rođen je Aleksandar Tirnanić Tirke, fudbalski junak iz Montevidea.

Tirnanić je preminuo 13. decembra 1992. u 83. godini u Beogradu.

Tirke je bio jugoslovenski fudbaler i selektor.

Odgajan od strane samohrane majke, mladi Tirke je ubrzo razvio ljubav prema fudbalu, koji je vežbao na terenima oko Bare Venecije na desnoj obali Save. Tu ga je uočio trener Radenko Mitrović koji ga je doveo u podmladak tima SK Jugoslavija. Međutim, Tirnanić je ubrzo odlučio da pređe u rivalski FK Beogradski Sport Klub (BSK), gde se vremenom razvio u impozantno desno krilo. Shvativši svoj talenat, ubrzo je napustio školu i potpuno se posvetio fudbalu.

Sa 17 godina debitovao je za seniorski tim, kao temperamentan igrač ubrzo je činio tandem sa Mošom Marjanovićem. Tirnanić je proveo celu karijeru u BSK-u za koji je odigrao 500 utakmica. Sa klubom je osvojio pet titula u prvenstvu Jugoslavije.

Za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije odigrao je 50 utakmica i postigao 12 golova u periodu od 1929. do 1940. godine. Kao selektor sastavio je 102 državne reprezentacije. Trenirao je jugoslovenski tim na dva Svetska prvenstva, 1954. i 1958, bio je u selektorskoj komisiji na Evropskom prvenstvu 1960. kada je Jugoslavija zauzela drugo mesto, kao i na Olimpijskim igrama 1960. kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlato.

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track