(VIDEO) ŠTA BOLI HELSINŠKI ODBOR HRVATSKE: Smeta im Partizanov minut ćutanja za žrtve Oluje
Foto: Partizan.rs

Zameraju UEFA na odluci

(VIDEO) ŠTA BOLI HELSINŠKI ODBOR HRVATSKE: Smeta im Partizanov minut ćutanja za žrtve Oluje

Fudbal -
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava poručio da odluka "evropske kuće fudbala" da dozvoli crno-belima i Rumunima da odaju počast žrtvama Oluje nije u skladu sa pravilima

Fudbaleri Partizana i Steaue minutom ćutanja odali su počast stradalima u vojnoj akciji "Oluja" uoči međusobnog jučerašnjeg duela u Beogradu.

Partizan je uputio zahtev na adresu UEFA, koja je odobrila da se na 20-godišnjicu "Oluje" izrazi poštovanje prema poginulima.

Međutim, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) oglasio se smatrajući da odluka UEFA nije u skladu sa pravilima te organizacije.

"Dok Hrvatska slavi tu akciju, u Srbiji je tim povodom proglašen dan žalosti. Sama ta činjenica upućuje na političke konotacije odluke UEFA, budući da nije jasno hoće li minut ćutanja značiti odavanje počasti samo pripadnicima jedne etničke grupe – u ovom slučaju srpske - ili se radi o odavanju počasti svim žrtvama te akcije bez obzira na nacionalnost i versku pripadnost. Obeležavanje stradanja samo pripadnika srpske etničke grupe za vreme legitimnog oslobađanja teritorije Republike Hrvatske i to na području Srbije, strane države, koja je pobunjene hrvatske državljane srpske nacionalnosti podržavala i pomagala sve vreme Domovinskog rata, smatramo neprimerenim isticanjem političkih poruka što je protivno pravilima UEFA", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak.

Posle pobede nad Steauom, fudbaler Partizana Stefan Babović rekao da crno-beli taj uspeh posvećuju upravo žrtvama Oluje.

http://www.youtube.com/watch?v=pGX2Tmc23PE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track