4 PEHARA: Barsina sezona trofejnija od Zvezdinih osam godina!
Foto: Fonet

Katalonci proslavili Superkup Evrope

4 PEHARA: Barsina sezona trofejnija od Zvezdinih osam godina!

Fudbal -
Mesi i drugovi osvojili četvrti pehar u poslednjih 12 meseci, a crveno-beli od 2007. jednom bili šampioni i dva puta pobednici kupa

Pobedom nad ekipom Sevilje u meču Superkupa, odigranom u Tbilisiju (5:4), fudbaleri Barselone osvojili su četvrti trofej u 2015. godini, a Crvena zvezda toliko pehara nije unela u svoje vitrine za poslednjih osam godina!DominacijaKatalonci su ove sezone podizali pehare Lige šampiona, prvaka Španije, Kupa Španije i na kraju Superkupa, koji se igra između dva tima koja su osvojila takmičenja u organizaciji UEFA - Ligu šampiona i Ligu Evrope. Da uspeh kluba s stadiona Nou kamp bude još veći, pokazuje podatak da je ovakav rezultat ostvaren u debitantskoj godini trenera Luisa Enrikea na klupi Barselone, kome su mnogo prošlog leta predviđali samo epizodnu ulogu u slavnom klubu. Uz to, trofej iz Gruzije je 20. od 2009. godine, a Katalonci su u tih šest godina osvojili polovinu takmičenja u kojima su učestvovali. Barsa je tako postala evropski klub s najviše internacionalnih trofeja (19), a ispred nje se nalazi samo El Ahli iz Egipta s 24.

Navikli se na trofeje... Barselona
Navikli se na trofeje... Barselona

Jad i bedaS druge strane, Crvena zvezda, nekadašnji evropski i svetski šampion, toliki broj trofeja nije osvojila za poslednjih osam godina, preciznije rečeno, osvojila je samo tri. Crveno-beli su u tom periodu jednom bili šampioni Srbije, i to minule sezone, a dva puta su pobeđivali u nacionalnom kupu 2010. i 2012. godine. A za sve to vreme kroz klub je prošlo mnogo para, promenilo se pet predsednika, čak 11 trenera i skupih igrača, dok rezultata nije bilo nigde.Klub s stadiona „Rajko Mitić“ 2006. i 2007. godine je osvajao duplu krunu, a posle toga je usledila dominacija Partizana, a kao epilog je došlo izjednačavanje po broju šampionskih titula.

Odvikli se od trofeja... Crvena zvezda sa poslednjom titulom
Odvikli se od trofeja... Crvena zvezda sa poslednjom titulom

Kriza rezultataMIHIN MILAN U ISTOJ SITUACIJIS deset titula šampiona Evrope fudbaleri Real Madrida su apsolutni rekorderi po ovoj kategoriji, a odmah iza njih sledi italijanski Milan, koji je sedam puta osvajao ovo takmičenje. Međutim, „roso-neri“ nisu ni bleda senka tog kluba, što govori činjenica da se ove sezone čak nisu ni plasirali u neko evropsko takmičenje. Štaviše, oni su za poslednjih osam godina osvojili samo jednu titulu i jedan Superkup Italije.

EfikasnostMESI BOLJI OD RONALDAArgentinac Lionel Mesi postigao je dva pogotka u meču Superkupa protiv Sevilje i tako se izjednačio s Portugalcem Kristijanom Ronaldom po broju mečeva u evrokupovima. Sada su ih obojica dala po 80, s tim da je fudbaler Barselone to uspeo na 103, a prvotimac Real Madrida na 120 utakmica, što omalenog Argentinca ipak čini uspešnijim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track