PROKLETSTVO SVETSKE BRONZE: Holandija je nova žrtva!
Foto: Profimedia

Nastavljen suludi niz

PROKLETSTVO SVETSKE BRONZE: Holandija je nova žrtva!

Fudbal -
Ko osvoji treće mesto na Mundijalu, kao po pravilu, ne uspeva da se kvalifikuje na naredno Evropsko prvenstvo

Verovali ili ne, Srbija nije najneprijatnije iznenađenje na nedavno završenim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, obzirom na to da smo već navikli da ne gledamo naše fudbalere na najvećim fudbalskim smotrama.Fudbalsku javnost je ipak najviše šokirala Holandija.

Pre samo godinu dana igrali su fantastičan fudbal na Svetskom prvenstvu u Brazilu. U polufinalu su posle penal serije ispali od Argentine, pa su bes iskalili na domaćinu Brazilu u borbi za treće mesto (3:0). Samo godinu dana kasnije ista ta Holandija, u nikad lakšim kvalifikacijama, nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo. U Francuskoj će naradne godine igrati Albanija, Island, Severna Irska, Vels, a moćna Holandija neće.

http://www.youtube.com/watch?v=stKtn5rxdHY

Lale su tako postale nova žrtva prokletstva koje traje još od 1982. godine i koje je samo Nemačka u dva navrata uspela da prekine. Naime, reprezentacija koja osvoji bronzu na Svetskom prvenstvu, kao po pravilu, naredne godine ne uspeva da izbori plasman na Euro - samo su Nemci izuzetak (2006. i 2010. godine osvajali bronzu na SP).

Foto: Tviter
Foto: Tviter

1982. godine Poljska je osvojila bronzu - 1984. nije igrala na EP1986. godine Francuska je osvojila bronzu - 1988. nije igrala na EP1990. godine Italija je osvojila bronzu - 1992. nije igrala na EP1994. godine Švedska je osvojila bronzu - 1984. nije igrala na EP1998. godine Hrvatska je osvojila bronzu - 2000. nije igrala na EP2002. godine Turska je osvojila bronzu - 2004. nije igrala na EP2014. godine Holandija je osvojila bronzu - 2016. neće igrati na EP

Holandija posle 32 godine neće igrati na Evropskom prvenstvu. Lale su poslednji put propustili šampionat starog kontinenta davne 1984. godine. Zanimljivo, i tada je Francuska bila domaćin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track