(VIDEO) TREŠĆE SE PLANETA: Nemci sa Bekenbauerom kupili organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine
Foto: Reuters

Skandal na pomolu

(VIDEO) TREŠĆE SE PLANETA: Nemci sa Bekenbauerom kupili organizaciju Svetskog prvenstva 2006. godine

Fudbal -
Nemački list "Špigl" tvrdi da su pare za mito pozajmljene od tadašnjeg izvršnog direktora "Adidasa" Roberta Luis-Drajfusa

Na pomolu je još jedan skandal u svetu fudbala. Magazin "Špigl" tvrdi da je Nemačka kupila organizaciju Mundijala 2006. godine!

Nemački list navodi da je ta zemlja "uložila" 13 miliona tadašnjih maraka kako bi obezbedila glasove četvorice predstavnika Azije prilikom izbora domaćina Svetskog prvenstva. Isti izvor navodi da je i FIFA bila uključenja u davanje mita.

Navodno, tadašnji izvršni direktor "Adidasa" Robert Luis-Drajfus pozajmio je Nemcima 10,3 miliona švajcarskih franaka, što je bilo 13 miliona maraka, kako bi osigurali dobijanje organizacije Svetskog prvenstva, što su oni u učinili. Ta pozajmica nije bila zavedena u zvaničnim dokumentima.

Inače, Luis-Drajfus je preminuo 2009.

Na glasanju u julu 2000. godine u Cirihu u trećem krugu Nemačka je pobedila Južnu Afriku, koja je dobila domaćinstvo četiri godine kasnije, za jedan glas - 12:11.

Problem je nastao kada je Luis-Drajfus tražio da mu se 2005. godine vrate pare. Nemci su skupili 6,7 miliona evra i vratili francuskom biznismenu, a u knjigama su taj novac zaveli u rubrici "organizacija ceremonija svečanog otvaranja", koga na kraju nije ni bilo!

Da skandal bude veći predsednik Organizacionog odbora Svetskog prvenstva bio je legendarni Franc Bekenbauer, a potpredsednik Volfgang Nisbah, sadašnji prvi čovek nemačkog fudbala.

Ukoliko se tvrdnje "Špigla" ispostave kao tačne, neće biti udrmana samo fudbalska Nemačka, inače aktuelni svetski šampion, već i ceo svet.

Evo svih golova sa Mundijala 2006.

http://www.youtube.com/watch?v=0RMm5h9yBEs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track