KOSOVO JE SRBIJA: UEFA zatvara Partizanovu južnu tribinu?

Grobari na udaru zbog povika

KOSOVO JE SRBIJA: UEFA zatvara Partizanovu južnu tribinu?

Fudbal -
Disciplinska komisija često sankcioniše svaki politički slogan, a pored crno-belih, ne piše se dobro ni Atletiku, čiji su navijači nastavili da ističu obeležja Baskije

Partizanu se ne piše dobro. Zbog povika „Kosovo je Srbija“, koje su tokom sinoćne utakmice na momente uzvikivali Grobari, crno-belima preti debela novčana kazna, a moguće i zatvaranje dela tribina za sledeći evropski meč u Humskoj, protiv Augzburga 10. decembra. Takođe, kazna očekuje i Atletik Bilbao, čiji su se navijači na stadionu u Beogradu borili za otcepljenje Baskije od Španije.UEFA je postala rigorozna kada je reč o političkim porukama na fudbalskim mečevima. Nedavno je ceh od 30.000 evra platila velika Barselona jer su navijači na finalnom meču Lige šampiona protiv Juventusa u Berlinu isticali zastave Katalonije. Takođe, udar na klupsku kasu pretrpela je i Lokomotiva iz Moskve, i to zbog Kosova. Naime, ruski navijači su na utakmici sa albanskim Skenderbegom u više navrata skandirali „Kosovo je Srbija“, čak i istakli mapu Kosova u bojama Srbije, što je UEFA protumačila kao političku poruku i kaznila moskovski klub sa 20.000 evra i zatvaranjem dela tribina za sledeći meč kod kuće.Do završetka ovog izdanja novina nije bilo poznato da li je delegat sinoćne utakmice Partizan - Bilbao notirao povike navijača, ali imajući u vidu da su srpski klubovi već godinama pod posebnom lupom UEFA, u klubu ne mogu biti optimisti kada je reč o disciplinskim merama. UEFA je Partizan u bliskoj prošlosti već kažnjavala novčano, ali i zatvaranjem jednog dela južne tribine, zbog transparenta na utakmici s Totenhemom u Ligi Evrope „Samo Jevreji i pi.kice“. Za ovaj slučaj se kaže da su crno-beli još i dobro prošli imajući u vidu da su neki drugi klubovi zbog identičnih slogana kažnjavani i sa po dve utakmice igranja bez prisustva publike.Dakle, UEFA je nepredvidiva kada je u pitanju kažnjavanje, ali imajući u vidu kako su prošli Lokomotiva i Barselona zbog političkih poruka svojih navijača, teško Partizanu.

Putem forumaGROBARI NAJAVLJIVALI PODRŠKU ZA KOSOVONavijači Partizana su još pre sinoćne utakmice najavljivali podršku za Kosovo. Revoltirani aktuelnim dešavanjima, konkretno time što je Unesko, na predlog Albanije, prihvatio članstvo Kosova u toj organizaciji, Grobari su putem društvenih mreža šerovali patriotske poruke i simbole i najavili njihovo isticanje na samoj utakmici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track