Česi pitali Baneta zašto Srbija nije na EP: Evo šta im je on odgovorio
Foto: Saša Pavlić

Zbunjenost u Ostravi

Česi pitali Baneta zašto Srbija nije na EP: Evo šta im je on odgovorio

Fudbal -
Novinari u Ostravi imali konkretno pitanje za kapitena fudbalske reprezentacije Srbije Branislava Ivanovića, a pred prijateljski meč koji naša selekcija u petak igra sa Češkom.
1 / 3 Foto: FSS

Ivanović je na pitanje čeških novinara kako je moguće da Srbija sa toliko velikih imena u timu ne ide na Evropsko prvenstvo, a Češka, bez ijedne zvezde, ide, rekao:

"Nama je najteže što nismo na EP jer znamo da imamo mnogo kvalitetne igrače. Ali, ne smemo da gledamo u prošlost, treba da se ponašamo kao Česi, koji su bez zvučnih imena, ali koji su disciplinovana ekipa i kolektivno među najjačima u Evropi".

Ivanović je otkrio da su srpski fudbaleri u pripremi meča odgledali tri utakmice Češke i videli ekipu koja igra disciplinovano i ofanzivno i defanzivno.

"Deluju mnogo kompaktno, tvrdo, protiv njih je potrebno mnogo trčanja, dugo ne menjaju sistem igre. Možda ne zvuče atraktivno, ali su protivnik za svaki respekt", naveo je Ivanović.

Sa kapitenom se složio i selektor Radovan Ćurčić, koji je ocenio da su Česi najbolja moguća provera u ovom trenutku i da je srpski tim upravo zbog snage izabrao takvog rivala.

"Pokazali smo želju da se izmerimo sa njima i da vidimo trenutno gde su naši kvaliteti, a gde su greške. Iz ovog meča možemo da dobijemo mnogo, svaka utakmica je dobitak. Šta možemo da izgubimo? Ne verujem da možemo puno, samopouzdanje u ekipi je poraslo, naročito posle Albanije. Igrači opet imaju veru u sebe i mislim da to jedna utakmica ne može da nam oduzme", poručio je Ćurčić i ponovio da nije zabrinut što kapiten Ivanović i Duško Tošić nisu odigrali nijednu utakmicu u poslednjih mesec dana i da je uveren da će oni, zahvaljujući svom kvalitetu i iskustvu, sutra da budu na nivou.

Ivanović i Ćurčić su prokomentarisali i kaznu UEFA Nemanji Matiću od tri i Aleksandru Kolarovu od jedne utakmice suspenzije.

"Prestrogo, to je moje lično mišljenje. Nadam se da će se pokrenuti postupak i da će ljudi koji su odgovorni realno sagledati situaciju da ne bismo već na startu sledećih kvalifikacija bili oslabljeni. Ali, kolektivno moramo da budemo spremni i uvek nadoknadimo izostanak jednog ili dvojice igrača, pa makar su u pitanju dva najbitnija igrača za našu ekipu", istakao je Ivanović.

"Očekivana kazna kod Kolarova, kod Matića smo mislili da će biti dve, ali žalićemo se i nadamo se da će žalba biti uslišena. Obojica su bitni, ali šta je tu je, ne smemo da zavisimo od jednog ili dva igrača, bez obzira koliko su važni", jasan je Ćurčić.

Ivanović je na kraju rekao da se raduje susretu sa Petrom Čehom, dugogodišnjim saigračem iz Čelsija.

"Najviše sam voleo kada sam igrao sa njim iza. Za mene je on stub i ikona Čelsija, po mom mišljenju najbolji golman sa kojim sam sarađivao. Njegove zasluge su više od polovine za sve trofeje koje smo zajedno osvojili", rekao je Ivanović i konstatovao da ne zna u kakvoj je formi, kao i da nijedan pojedinac iz Čelsija ne može da bude glavni krivac, ni glavni junak, jer je fudbal kolektivan sport.

"Svaki igrač u Čelsiju zna da nije do njega i da moramo sve kolektivno da prebrodimo. Nadam se da ću biti zdrav, da se vratim sutra, a o formi je teško pričati jer nisam igrao mesec dana", zaključio je Ivanović.Prijateljska utakmica između Češke i Srbije igra se u petak, od 20.30 sati, na stadionu "Vitkovice arena" u Ostravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track