Nemački Jovanča

Putujući golman

Nemački Jovanča

Fudbal -
Nemac Luc Fanenštil jedini fudbaler koji je igrao na šest kontinenata

Dom je tamo gde je gol.Luc Fanenštil polovinom jula predvodiće svoju klub Global junajted na humanitarnom fudbalskom meču na samom centru Južnog pola! Verovatno niste ni čuli za pomenutog gospodina, iako je vlasnik nekoliko svetskih rekorda u fudbalu, pisac, komentator, humanitarac, ali i mnogo više od toga.

Ovaj Nemac je jedini fudbaler u istoriji koji je igrao na šest kontinenata, u 16 zemalja za 25 klubova, robijao je u Singapuru, bio je proglašen mrtvim...

- Nije sve u brzim kolima, lepim ženama i novcu. Zabavljao sam se tokom cele karijere, nisam zaradio velike pare, ali sam doživeo svašta i video sve - priča je Luc.

Bavarac je počeo karijeru u nižerazrednom Bad Koncingu, a sa 16 godina branio je za kadete Nemačke. Čim je postao punoletan, 1993. godine Luc je dobio ponudu od Bajerna, ali i pasoš, pa umesto da se preseli u Minhen, on je otišao u Maleziju i tako započeo najčudniju karijeru u istoriji fudbala.

- Postavljanje rekorda nije bilo planirano. Puka slučajnost! Stizale su ponude, a ja sam ih sve prihvatao. Kad sam shvatio da sam već igrao svuda osim u Južnoj Americi, odmah sam prešao u brazilsku Ibiramu i postao prvi, a verovatno i poslednji fudbaler koji je igrao na svim kontinentima. Sada napadam Antarktik - kaže je Luc, koji 2009. godine obavljao čak četiri funkcije u isto vreme. Bio je čuvar mreže, šef stručnog štaba i sportski direktor namibijskog Ramblersa, a u reprezentaciji trener golmana.

Proglašen mrtvim

Igrajući za engleskog sedmoligaša Bredford park Nemac se na „boksing dej“ srušio nasred terena. Srce je prestalo da mu kuca i nakon tri neuspešna oživljavanja Luc je proglašen mrtvim. Međutim...

- Kad su me svi otpisali, vratio sam se sa onog sveta u svom stilu - rekao je Luc.

Uhapšen u Singapuru

Fanenštil je 2000. godine u Singapuru doživeo i najteže trenutke u životu.

- Optužili su me za nameštanje utakmica, ali budući da nisu imali dokaze, počeli su da tvrde da sam davao kompromitujuće izjave. Na kraju su naveli da sam previše dobro branio i zbog toga sam bio osuđen na 100 dana robije u jednom od najgorih zatvora na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track