Austrijska vlada bojkotuje EURO 2012 u Ukrajini
Foto: KURIR

protest

Austrijska vlada bojkotuje EURO 2012 u Ukrajini

Fudbal -
Vicekancelar Mihael Špindeleger izjavio je posle sednice daovim bojkotom austrijska vlada želi da uputi signal protiv ophođenja ukrajinskog pravosuđa prema Timošenko

BEČ - Austrijska vlada odlučila je da bojkotuje Evropsko prvenstvo u fudbalu u Ukrajini zbog navodnog zlostavljanja u zatvoru opozicione liderke i bivše premijerke Julije Timošenko. Članovi vlade neće posetiti nijednu utakmicu EP u Ukrajini, dogovoreno je na sednici vlade u Beču.

Vicekancelar Mihael Špindeleger izjavio je posle sednice daovim bojkotom austrijska vlada želi da uputi signal protiv ophođenja ukrajinskog pravosuđa prema Timošenko.Istovremeno su Špindeleger i ministar odbrane i sporta Norbert Daraboš isključili mogućnost da utakmice, koje treba da se odigraju u Ukrajini, kao što je predložio jedan nemački političar, budu odigrane u Austriji.

"Nijedan član austrijske vlade neće prisustvoavti utakmicama. To je naš znak solidarnosti", dodao je on.Špindeleger je, takođe, najavio da će sa šefom ukrajinske diplomatije razgovarati o slučaju Timošenko.

Timošenko je u oktobru prošle godine osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Ona je u dva navrata bila premijer Ukrajine, a na poslednjim izborima za predsednika, 2010. godine, izgubila je neznatnom razlikom glasova od aktuelnog predsednika Janukoviča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track