PANIKA: Infantinov stop za FS Kosova!
Foto: Fonet Miloš Lukić I Profimedia

Duka i Vokri u velikoj panici

PANIKA: Infantinov stop za FS Kosova!

Fudbal -
Zeznuli se: FS Albanije bio lobista za Ðanijevog protivkandidata šeika Al Kalifu jer su se nadali da bi on uspeo da ugura tzv. FS Kosova u FIFA

Albanci su u velikom strahu od Ðanija Infantina!Fudbalski savez Albanije dobio je zadatak od Infantinovog najvećeg protivkandidata za predsednika FIFA Salmana bin Ebrahima al Kalife da lobira protiv Švajcarca u Evropi. Očekivali su mnogo, a doživeli su pravi fijasko jer je čak 50 članica glasalo za Ðanija Infantina od ukupno 53 evropske zemlje. Albanci su se nadali da će dolaskom šeika iz Bahreina na čelo FIFA dobiti bolje pozicije u forumima te organizacije, te da će uspeti da izdejstvuju prijem samoproglašenog Kosova u FIFA i UEFA. Za lobiranje 40 milionaPrema saznanjima Kurira, šeik Salman bin Ebrahima al Kalifa uložio je 40 miliona dolara u svoju kampanju, a Albanci su uzeli svoj deo kolača, koji će im sada presesti. Očekivali su da će preko njegovih veza u Međunarodnom olimpijskom komitetu izdejstvovati stvari za Kosovo. Predsednik FS Albanije Armando Duka nije se oglasio posle izbora za FIFA.Predsednik tzv. FS Kosova Fadilj Vokri odmah po proglašenju pobednika za novog predsednika FIFA pokušao je da se pere dajući izjavu da podržava Infantina. Ipak, Albanci iz Albanije i s Kosova i iz Metohije svesni su da će sada biti na margini, a moguć prijem u UEFA na redovnom kongresu u Nionu, koji je zakazan za 3. maj, neće biti ni razmatran.Loša procena- Albanci su bili glavni lobisti za šeika Al Kalifu u Evropi. Dobili su određeni novac za to, ali su izgubili. Znali su da njihov kandidat Žerom Šampanj nema šanse, pa su se priklonili šeiku i pogrešili. To su informacije koje postoje i o kojima se govori, ali ih je teško proveriti. Glasanje je bilo tajno, iako je šeik tražio da se uklone zavese, pa su svi delegati glasali u posebnim kabinama - rekao je za Kurir novinar Nebojša Petrović, uvek odlično obavešten o dešavanjima u FIFA i UEFA, i dodao:- Suština priče je da je pobeda Infantina veliko iznenađenje za fudbalski svet, iako se kod nas stvorila pogrešna slika da je to bila gotova stvar i da je on veliki favorit. Šeika je na kraju izdao princ Ali pod pritiskom Amerike i svoja 23 glasa prosledio Infantinu.Ðani Infantino zna ko mu je dao poverenje, a ko je radio protiv njega, pa Albancima sada nije svejedno.

EvropaHRVATI I ITALIJANI IZDALI?Albanci sigurno nisu glasali za Ðanija Infantina, a prema saznanjima Kurira, ostala dva glasa protiv Švajcarca iz Evrope bila su najverovatnije od Hrvatske i Italije?! Hrvati su i na sastanku u Beogradu, koji je organizovao baš Ðani Infantino, bili prilično rezervisani, dok je stav Italijana prava nepoznanica, posebno ako se zna da su sadašnjem predsedniku FIFA roditelji Italijani. Međutim, izgleda da su Italijani dobili od šeika Salmana bin Ebrahima al Kalife obećanje da će dobiti organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine, pa su ga podržali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track