BLIZANCI MODA U ZVEZDI: Šansu dobili klinci Uroš i Bogdan Račić
Foto: FK Crvena Zvezda

Ne može brat bez brata da dođe na Marakanu

BLIZANCI MODA U ZVEZDI: Šansu dobili klinci Uroš i Bogdan Račić

Fudbal -
Crveno-beli dres su sa uspehom nosila braća Đorović, Dudić i Srnić

Veliki broj braće blizanaca igrao je u Crvenoj zvezdi, što u mlađim kategorijama, što u prvom timu, pa je dolazak Uroša i Bogdana Račića iz OFK Beograda izazvao veliku pažnju među navijačima crveno-belih.Stariji navijači odlično znaju braću blizance Gorana i Zorana Đorovića, kao i Milana i Ivana Dudića.Ključ uspehaNažalost, uvek je jedan od braće bio vrhunski fudbaler, a onaj drugi samo podrška. Sličan je i primer sa Slavoljubom i Dragoljubom Srnićem, braćom koji su prošli celokupnu omladinsku školu Crvene zvezde, a onda otišli u Čukarički. Slavoljub se ovog leta vratio na Marakanu, dok je Dragoljub ostao na Banovom brdu.Teško ih razlikovatiNauka je u više navrata pokazala da je izbor istog sporta za blizance najlogičnija moguća odluka. Dele isti genetski materijal, često i ista interesovanja, sklonosti... Odrastaju, uče, treniraju, hrane se zajedno... Svi blizanci, ne samo sportisti, kažu da je ključ uspeha u njihovoj povezanosti.Jači kad su zajednoOd malih nogu, praktično od kolevke, imaju s kim da se takmiče, prirodno se uče fer-pleju, borbi sa konkurencijom. Uvek ih želja za uspehom gura napred, a kada su zajedno na terenu, odlikuje ih specifična vrsta telepatije i šestog čula. Zato i ne čudi što vole da su zajedno u klubu i što najbolje partije pružaju kad su zajedno na terenu ili kad igraju jedan protiv drugoga.Uroš i Bogdan Račić, rođeni 17. marta 1998.Kao izuzetno talentovani vezni igrač OFK Beograda, Uroš Račić je u nedelju potpisao trogodišnji profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom. Sa njim je iz OFK Beograda došao i njegov brat Bogdan, koji igra na mestu štopera. Uroš Račić je reprezentativac u svom uzrastu, a od leta bi trebalo da bude priključen prvom timu, s kojim će odraditi pripreme u Sloveniji. Tada bi trebalo da se nametne stručnom štabu jer je doveden kao zamena za Marka Grujića.

ISTORIJA Oni su najpoznatiji zvezdini blizanciGoran i Zoran Đorović, rođeni 11. novembra 1971.Goran Đorović je zajedno sa bratom Zoranom 1993. godine iz Prištine došao u Crvenu zvezdu. Goran, koji je igrao na mestu štopera, bio je šampion sa Zvezdom 1995. godine, a osvojio je i tri nacionalna kupa (1995, 1996. i 1997). U crveno-belom dresu stigao je i do kapitenske trake, a za reprezentaciju je odigrao 49 utakmica. Brat Zoran nije imao tako uspešnu karijeru, ali je zajedno sa bratom otišao u špansku Seltu i tamo igrao za drugi tim.Milan i Ivan Dudić, rođeni 1. novembra 1979.Braća Dudić prešli su u redove crveno-belih iz Čukaričkog u zimskom prelaznom roku 2002. godine. Defanzivac Milan bio je uspešniji i u Zvezdi je igrao četiri i po sezone, upisao je 142 utakmice. Braća su sa Zvezdom osvojila dve titule (2004. i 2006) i tri kupa (2002, 2004. i 2006). Milan je bio reprezentativac, a karijeru je nastavio u Austriji, u Red bulu i Šturmu, dok je Ivan kao napadač igrao u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj i na Kipru.Slavoljub i Dragoljub Srnić, rođeni 12. januara 1992.Braća su došla iz Šapca u Beograd i prošla omladinsku školu Crvene zvezde. Slavoljub je kao krilni fudbaler debitovao za prvi tim 2010. kod Ace Kristića, dok Dragoljub kao defanzivni vezni nikada nije dobio šansu. Zajedno su 2013. otišli u Čukarički, gde su se afirmisali. Slavoljub se u leto 2015. vratio u Crvenu zvezdu, na insistiranje trenera Miodraga Božovića, dok je Dragoljub ostao u Čukaričkom. Prvi put igraju razdvojeno.

AnegdotaFILIP MLADENOVIĆ I BRAT STEFANFilip Mladenović, nekadašnji levi bek Crvene zvezde, imao brata blizanca Stefana, koji se ne bavi profesionalno fudbalom. Ipak, braća su živela zajedno u Beogradu, a Filip je često voleo da se šali i pravi anegdote od svega.- Kad smo bili na derbiju, jedan dečko je prišao Darku Lazoviću i mom bratu Stefanu i pitao ih da se slikaju zajedno. Brat se nećkao, iako sam ga terao da se slika. Na kraju sam se ipak ja slikao jer nije bilo u redu da zezamo ljude - otkrio je jednom prilikom Filip.

Širom planeteNAJPOZNATIJI FUDBALSKI BLIZANCIZlatko i Zoran Vujović (Jugoslavija, Hajduk)Zvezdan i Srđan Čebinac (Jugoslavija, Partizan)Frank i Ronald de Bur (Holandija, Ajaks)Vasilij i Aleksej Berezucki (Rusija, CSKA)Vili i Rene van de Kerkhof (Holandija, PSV)Rafael i Fabio da Silva (Brazil, Man. junajted)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track