(VIDEO) NAJBOLJA FUDBALERKA SRBIJE ZA KURIR:  Kad ih pobedim, momci me zovu u svoj tim
Foto: Privatna Arhiva

Intervju

(VIDEO) NAJBOLJA FUDBALERKA SRBIJE ZA KURIR: Kad ih pobedim, momci me zovu u svoj tim

Fudbal -
Milena Nikolić, najbolja fudbalerka Srbije u 2015. godini u razgovoru za Kurir, priča zašto je odbrala fudbal, a ne neki drugi sport i ističe da bi sve devojke koje vole po mnogima najvažniju sporednu stvar na svetu, trebale da se oprobaju na travnatom terenu.
1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Milena, koja nastupa i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, priča i o muzici, hobiju, planovima po završetku studija na niškom DIF-u.

Zašto fudbal a ne neki drugi sport?

“Još kao mala uvek sam se igrala fudbala sa braćom i dečacima u ulici, i oduvek me je privlačila lopta i timska igra, koja je karakteristična za fudbal. Pre fudbala sam trenirala i atletiku i košarku, ali čim sam čula da se otvorio ženski fudbalski klub odmah sam se upisala i ostali sportovi su ostali u seni. i slobodno mogu da kažem da je pobedila moja prva ljubav prema zelenom terenu, bubamari (fudbalskoj lopti) i golovima.”

Kako bi Milena ubedila neku devojku da se bavi ženskim fudbalom?

“S obzirom na to da se kao žene u fudbalu susrećemo sa velikim predrasudama da je fudbal muški sport, pa bih pozvala sve devojčice i devojke koje su ljubitelji fudbala da se ukljuce u ženske fudbalske klubove, da počnu da treniraju, i da zajedno dokažemo da smo i mi “žene” sposobne da se bavimo i igramo fudbal kao i muškarci. Jer smo upravo mi lepsa strana fudbala, i da se izborimo za svoj status u društvu i da počnu da cene nase sposobnosti iz dana u dan sve više. “

A ostale da gledaju ženski fudbal?

“Pozvala bih sve da dođu na jednu utakmic ženskih ekipa da vide sta je lepota fudbalske igre, kako se fudbal igra iz ljubavi i kako devojke/žene ostavljaju srce na terenu, i neće se pokajati (smeh).”

Kako je izgledao fudbalski razvojni put Milene Nikolić?

“Prve fudbalske korake napravila sam u ŽFK Leotaru iz Trebinja, u kojem sam igrala 7 godina. Zatim sam igrala jednu sezonu za ŽFK Ekonomist iz Nikšića, zatim dve ipo sezone za ŽFK Mašinac iz Niša i sada igram za ŽFK Spartak iz Subotice.”

Studirate DIF, znači li to da imaš plan za život i posle fudbala?

“Da, apsolvent sam Fakulteta sporta i fizičkoga vaspitanja u Nišu. Cilj mi je da jednog dana mogu deci da prenesem svoje znanje stečeno kako na fudbalskom terenu tako i na fakultetu, bilo da se budem bavila nastavničkim ili trenerskim poslom.”

Ima li Milena hobi?

“U slobodno vreme volim da slušam muziku. Sve, pop - rok, zabavnu, stranu, narodnu, zavisi od raspoloženja, a omiljena pesma mi je “Lutka” grupe SARS. I da čitam knjige, omiljene su mi Alhemičar i Kaluđer koji je prodao svoj ferari od Robin Šarma. Hobi mi je sakupljanje magnetica iz raznih gradova i država.”

A ritual pred utakmicu?

“Moj najveći ritual pred utakmicu je dobra koncentracija i nameštanje opreme, ali takođe i slušanje muzike zajedno sa celom ekipom da se opustimo i da podignemo atmosferu.”

Kako momci reaguju, kada im kažeš da igraš fudbal ili još bolje pobediš na terenu?

“Kada čuju se iznenade da devojka igra fudbal, ali kada se malo bolje raspitaju postane im zanimljivo i počinju da prate ženski fudbal. A kada ih pobedim obično mi čestitaju i zovu da sledeću utakmicu igram za njihovu ekipu (smeh)”, rekla je Milena.

Biografija

Milena Nikolić

Datun i mesto rođenja: 6. jul 1992., Trebinje (Bosna i Hercegovina)

Fudbalerka ŽFK Spartak Subotica (zamenica kapitena)

Trofeji sa ŽFK Spartak:

Prvenstvo Srbije za žene:

Sezona 2014/15. Šampion SrbijeSezona 2013/14. Šampion SrbijeSezona 2012/13. Šampion Srbije

Kup Srbije za žene:

Sezona 2014/15. Pobednik KupaSezona 2013/14. Pobednik KupaSezona 2012/13. Pobednik Kupa

UEFA Liga šampiona za žene:

Sezona 2015/16. Učesnik 1/16 finala (TOP 32) - VolfsburgSezona 2014/15. Učesnik kvalifikacija Lige šampiona (2. mesto)Sezona 2013/14. Učesnik 1/16 finala Lige šampiona (TOP 32) - RosijankaSezona 2012/13. Učesnik 1/16 finala Lige šampiona (TOP 32) - Geteborg

Međunarodni turnir u Rimu "Kaput Mundi"-Italija:

2015 - Pobednik turnira2014 - Pobednik turniraPosebna priznanja

2015. - Najbolja fudbalerka Srbije (FSS)2015. - Nagrada resora za sport Grada Subotice - među 5 najboljih sportista grada Subotice2015. - Medalja Lajoša Vermeša - među 5 najboljih sportista grada Subotice2014. - Medalja Lajoša Vermeša - među 10 najboljih sportista grada Subotice2014. - Zlatna kopačka Evrope - najbolji strelac UEFA lige šampiona za žene u sezoni 2013/20142014. - Nagrada zajednice Železnice Srbije - najbolji sportista za 2014 godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track