NIJE SE PRODAO: Lijanko Vojnović ostaje uz Srbiju
Foto: Saša Pavlić

Otac srpskog fudbalera iz Brazila objasnio status

NIJE SE PRODAO: Lijanko Vojnović ostaje uz Srbiju

Fudbal -

Marselo Vojnović kaže da će njegov sin i dalje igrati za „orlove“ kada ga pozovu. Potvrda toga objavljena i na sajtu FSS

Devetnaestogodišnjak iz Sao Paula Lijanko Vojnović ostaje na raspolaganju Fudbalskom savezu Srbije i trenerima odgovarajućih nacionalnih selekcija za koje može da nastupi.Talentovani štoper se odazvao pozivu selektora U20 Brazila za petodnevne pripreme, ali njegov otac Marselo za Kurir ističe da to nikako ne znači menjanje nacionalnih boja.Uvek na raspolaganju- Mnogi su pomislili da Lijanko nikad više neće igrati za Srbiju, ali nisu u pravu. On će uvek biti na raspolaganju, iako je prihvatio poziv da s Brazilom odradi kratke pripreme - tvrdi Marselo Vojnović.Porodica Vojnović odlučila je da se obrati srpskoj javnosti preko Kurira, budući da su preko društvenih mreža dobili dosta uznemirujućih poruka od srpskih navijača. Pomalo je tome doprineo i sam Lijanko svojom objavom o odlasku na pripreme s Brazilom, posle svega mesec dana otkako je dobio pasoš Srbije i status njenog omladinskog reprezentativca.- Stigle su poruke od navijača u kojima je Lijanko optužen da je okrenuo leđa Srbiji, iako to nije tačno. Tačno je da će nastaviti sa igrama za Srbiju ako ga selektori budu zvali.Uskoro kod SivićaNa istu temu juče su se oglasili i odgovorni ljudi iz FSS. U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu pisalo je „da su potpredsednik Saveza Savo Milošević i direktor mlađih kategorija Mitar Mrkela obavili sve neophodne razgovore sa zastupnicima Lijanka Evanđeliste Silveire Nevesa Vojnovića“. Zajednički su konstatovali da Lijanko ostaje veran Srbiji, spreman da se bori za status u selekciji do 21 godine, koju predvodi selektor Tomislav Sivić. Takođe, igrač srpskog porekla je preko roditelja i menadžera izrazio veliku zahvalnost za način na koji je prihvaćen u omladinskoj reprezentaciji, naglasivši da je igranje za Srbiju njegov izbor.

Srbi u BraziluOD DEDE JOVANA DO UNUKALijanko je rođen 1997. u Brazilu. Srpske korene vuče sa očeve strane, od dede Jovana, koji je kao dete u majčinom naručju došao u Brazil bežeći od siromaštva i svih strahota Drugog svetskog rata. Deda se poslednjih meseci nalazi u teškom zdravstvenom stanju pošto je imao moždani udar. Inače, niko od Jovanove dece ili unuka nije naučio srpski jezik.

NA SVIM JEZICIMA PSOVANJE I VREĐANJEOdmah posle objave statusa na Instagramu da će se priključiti treninzima Brazila, Lijanku su počele da stižu stotine poruka. U zavisnosti od nacionalnosti fanova, dolazile su ili čestitke ili uvrede, pri čemu Srbi nisu marili za činjenicu da Lijanko ne govori ni srpski ni engleski jezik. Kad je shvatio kakvu je štetu napravio, pre svega svom imidžu u Srbiji, posle tri-četiri sata uključio se i on u raspravu Srba i Brazilca dodatnim objašnjenjem.- Momci, da budem jasan. Idem na pripreme s Brazilom, ali ostajem uz Srbiju - napisao je na portugalskom Lijanko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja