DA SE SMRZNEŠ: Navijači Liverpula se još jednom setili 96 žrtava Hilsboroa, podržali ih i rivali
Foto: Reuters

Kad se pomešaju, bol i zadovoljstvo

DA SE SMRZNEŠ: Navijači Liverpula se još jednom setili 96 žrtava Hilsboroa, podržali ih i rivali

Fudbal -

Navijači Liverpula iskoristili su i revanš meč polufinala fudbalske Evropa Lige protiv Vilajreala da podsete na žrtve tragedije na stadionu Hilsboro u Šefildu 1989. godine i smrt 96 navijača Liverpula uoči utakmice protiv Notingem Foresta i obeleže novu presudu, koja potvrđuje da je za sve što se tada desilo kriva policija.

1 / 6 Foto: Reuters

Na Enfildu je pre početka meča u kom Liverpul želi plasman u finale i borbu za trofej, koji bi značio i plasman u Ligu šampiona, koreografija i pesma, u kojoj su učestvovale i pristalice Viljareala, podsećala na događaj iz Šefilda. Na licima pridstalica "redsa" pomešani su tuga i zadovoljstvo.

Brojni navijači Liverpula ali i članovi porodica nastradalih veoma emotivno su podneli izricanje presude, a ispred suda mnogi su se okupili i pevali čuvenu pesmu navijača "redsa", "You'll never walk alone".

Porota je utvrdila da je "policijska greška doprinela opasnoj situaciji i da navijači Liverpula ponašanjem nisu izazvali nesreću, što znači da su nezakonito izgubilo život i da je za to neko odgovoran".

Na ovaj način porodice žrtava konačno su dobile satisfakciju, pošto se dugo krila prava istina. U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu, ali je tadašnja vlast odlučila da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta na stadionu Hilsoboro u Šefildu 15. aprila 1989. godine. Policija je tada otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

Originalna presuda o iznenadnoj smrti poništena je 2012. godine i naređena je nova istraga posle višegodišnje kampanje porodica žrtava. Porota je razmatrala 14 pitanja koje je postavio lekar sudske medicine i potvrdno odgovorila na 13, među kojima i na pitanje da li su greške policije "izazavale ili doprinele" situaciji koja je dovela do rušenja tribine i da li su nedostaci na stadionu uticali na nesreću. Zaključeno je i da je policija tada zakasnila sa proglašenjem odluke da se radi o hitnom incidentu, pa je zbog toga kasnila i hitna lekarska služba.

Kada je objavljen zaključak o nezakonitom ubistvu, porodice žrtava i advokati su se grlili i uzvikivali "konačno" i "aleluja".

Navijači Liverpula nisu propustili utakmicu na "Enfildu" već 27 godina da bar na neki način ne podsete na tu tragediju, bilo da je u pitanju pesma, transparent, koreografija...

Tako je bilo i večeras kada su iz preplavile emocije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track