BLOG UŽIVO, VIDEO NBA: Kari MVP, jednoglasno!
Foto: AP

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SVETA SPORTA

BLOG UŽIVO, VIDEO NBA: Kari MVP, jednoglasno!

Fudbal -

Sve o sportskim dešavanjima na jednom mestu, najnovije informacije, rezultati, najave predstojećih događaja.

BEOGRAD - Dobrodošli na Kurir sport! Pratite najnovije vesti iz sveta sporta na jednom mestu.

20:45 - Ne ide, pa ne ide - Tipsarević izgubio u prvom kolu čelendžeraSrpski teniser Janko Tipsarević poražen je od Argentinca, 131. igrača sa ATP liste, Karlosa Berloka na čelendžeru u Hajlbronu - 5:7, 3:6. Janku nikako ne ide posle oporavka od povrede, pa je i na ovom turniru u Nemačkoj, koji se igra na šljaci, ispao već u prvom kolu. Meč je trajao dva sata.

19:29 - NBA: Kari MVP, jednoglasno!Košarkaš Golden stejta Stefen Kari proglašen je danas drugu godinu zaredom za najkorisnijeg igrača NBA lige,a postao je i prvi igrač koji je jednoglasno dobio ovo priznanje. Najveća zvezda Golden stejta je postao 11. igrač u NBA istoriji kome je drugu godinu uzastopce pošlo za rukom da bude proglašen za MVP-a, a prvi košarkaš još od Stiva Neša, koji je to priznanje dobijao 2005. i 2006. godine. Kari je dobio 1.310 poena od 130 novinara iz SAD i Kanade. Na drugom mestu je igrač San Antonija Kavaj Lenard, dok je Lebron Džejms treći. Košarkaški tandem Oklahome Rasel Vestbruk i Kevin Durent zauzeli su četvrtu i petu poziciju.

19:05 - Muslin: Da upoznam igrače, a i oni meneSlavoljub Muslin izjavio je da je pozvao 32 igrača na pripremne utakmice da bi se upoznao sa svima, ali i da bi oni mogli da se upoznaju s njegovim radom.Reprezentacija će se okupiti 23. maja u sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi.Srbija igra protiv Kipra 25. maja u Užicu, protiv Izraela 31. maja u Novom Sadu, i protiv Rusije 5. juna u Monte Karlu."Pozvao sam ovoliko igrača da bih se sa svima njima upoznao, ali i da bi svi oni mogli da se upoznaju s mojom vizijom i principima po kojima će se ubuduće raditi i funkcionisati u reprezentaciji. Ovako smo pokazali da su vrata reprezentacije svima otvorena, čak i onima koji trenutno iz objektivnih razloga nisu sa nama. Isključivo će od njih samih zavisiti ko će biti pozivan za naredne reprezentativne akcije", rekao je Muslin za sajt Fudbalskog saveza Srbije. "Od svih igrača se očekuje da svojim ponašanjem na terenu, ali i van njega, kao i odnosom prema obavezama na svakom treningu, pokažu i dokažu da su oni najbolje što Srbija ima", rekao je Muslin. Predstojeće utakmice su poslednja provera reprezentacije pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, koje "orlovi" počinju 5. septembra u Beogradu protiv Irske.

18:20 - Klubovi ABA lige jednoglasno uz EvroliguKlubovi članovi košarkaške ABA lige jednoglasno su uz Evroligu, uprkos mogućim kaznama FIBA, saopšteno je posle današnje sednice Skupštine u beogradskom hotelu Kraun Plaza. Kako je objasnio predsednik ABA lige Dragan Bokan klubovi su zadržali podršku Evroligi i Evrokupu. Takođe, biće poslato pismo svim nacionalnim savezima kako bi se zajednički razmotrila situacija, a liga unapredila i postala jedan od najboljih projekata u ovom delu Evrope. "Dosta se spekulisalo poslednjih dana o budućnosti ABA lige, ali mi smo svi jedinstveni, bez obzira šta se piše i priča. Nijedan papir ni iz jednog saveza, niti institucije nije nam stigao gde piše da se ovakva Jadranska liga ne priznaje, tako da nismo ni mogli da reagujemo", rekao je Bokan. Prvi čovek Crvene zvezde i potpredsednik ABA lige Nebojša Čović istakao je da će ABA liga pokušati da reši nesporazume sa Savezima. "Znamo da ništa nismo krivi, niti mislimo da su Savezi nešto pogrešili. Oni se nalaze u jednoj nezavidnoj situaciji i mi ih razumemo. Ako ne budemo mogli da dođemo do dogovora onda postoje ustanove, odnosno sudovi na kojima će se to rešiti", rekao je Čović.

17:30 - Mark Klatenburg sudi finale Lige šampionaEngleski arbitar Mark Klatenburg sudiće finale Lige šampiona izmedju Real i Atletiko Madrida, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (UEFA). Finale Lige šampiona igraće se 28. maja na stadionu San Siro u Milanu. Klatenburg je ove sezone delio pravdu na šest utakmica u najjačem takmičenju Evrope, uključujući dva meča Atletiko Madrida i jedan Reala. Ovaj 41-godišnji Englez će nedelju dana ranije biti i glavni arbitar na utakmici finala FA kupa izmedju Mančester junajteda i Kristal Palasa. Švedjanin Jonas Erikson sudiće finale Lige Evropa izmedju Liverpula i Sevilje. Taj meč igraće se 18. maja u Bazelu.

16:40 - Nišikori bolji od TroickogSrpski teniser Viktor Troicki završio je ucešće na Mastersu u Rimu, pošto je u drugom kolu poražen od Kei Nišikorija 5:7, 6:2, 6:3. Troicki je dobio prvi set, posle kojeg je Japanac zbog problema sa disanjem zatražio lekarski tajm-aut i činilo se da srpski igrač ide prema trijumfu. Međutim, posle jedne sudijske greške Troicki je izgubio psihološku stabilnost i posle skoro dva sata igre Nišikori je zabeležio četvrti trijumf u petom međusobnom meču. Masters u Rimu igra se za nagradni fond od 2,4 miliona evra.

16:15 - Matijašević: Poziv u reprezentaciju je veliko priznanje za PavlovićaSportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević ocenio je danas da je fudbaler tog kluba Andrija Pavlović zaslužio da ga novi selektor Slavoljub Muslin pozove u reprezentaciju Srbije. "Veliko priznanje za njega, kao i za klub, za sve što je uradjeno ove sezone, naročito u poslednjih nekoliko meseci. Pavlović je opravdano skrenuo pažnju na sebe. Mislim da je zaslužio poziv", rekao je Matijašević za klupski sajt. Pavlović je jedan od igrača koji se ove sezone najviše istakao u srpskom prvenstvu i našao se kao jedan od debitanata na spisku igrača za predstojeće okupljanje reprezentacije. Matijašević je rekao da je poziv velikom broju igrača iz Super lige ogroman motiv za njih. On je istakao da je srećan i zbog poziva bivšem igraču tog kluba, a sada napadaču portugalske Brage Nikoli Stojiljkoviću. "U Čukaričkom smo prezadovoljni što smo, eto, posle kratkog vremenskog perioda dobili dvojicu igrača u nacionalnom timu. Kad kažem dvojicu, mislim na Stojiljkovića koji je svoj kvalitet dokazao ovde i u inostranstvu. Na obojici je da se nametnu i pokažu novom selektoru koliko mogu da pruže za nacionalni tim", kazao je Matijašević. Priliku da debituje za nacionalni tim, Pavlović će imati krajem maja i početkom juna, kada će Srbija igrati prijateljske utakmice protiv Kipra, Izraela i Rusije.

15:30 - Preokret Jorovićeve za trijumf u FrancuskojSrpska teniserka Ivana Jorović je startovala pobedom na turniru u francuskom gradu Sent Godenu. Posle preokreta mlada Čačanka je slavila nad domaćom teniserkom Matildom Johanson sa 2:6, 6:3, 6:2. Ivana će u drugoj rundi odmeriti snage sa Amrom Sadiković iz Švajcarske, 153. teniserkom sveta. Jorovićeva je 160. Biće to njihov treći duel. Za sada je skor izjednačen.

14:40 - Jelena Janković poražena u prvom kolu turnira u Rimu Srpska teniserka Jelena Janković završila je učešće na turniru u Rimu, pošto je u prvom kolu poražena od Kanađanke Eženi Bušar 6:4, 2:6, 6:3.Bušar je slavila u meču punom brejkova, po sedam na obe strane, ali je 46. teniserka sveta bolje koristila servis i slavila posle skoro dva sata igre. Kanadska igračica povećala je prednost na 3:1 u međusobnom skoru protiv Jankovićeve, koja je dva puta osvajala turnir u Rimu.Bušar u narednoj rundi igra sa drugim nosiocem Nemicom Anđelikom Kerber, a turnir u Rimu igra se za nagradni fond od 2.599.610 dolara.

14:12 - Vaterpolo turnir za najmlađe na BanjiciNa bazenu SC Banjica biće organizovan vaterpolo turnir za najmlađe, a promoter će biti proslavljeni srpski igrač Filip Filipović. Na turniru će učestvovati deca 2004. i 2005. godišta.Kompanija Frikom, u saradnji sa Vaterpolo Savezom Srbije i Vaterpolo savezom Beograda, ovom prilikom pokloniće TURBO vaterpolo lopte svakom klubu čija ekipa bude učestvovala na turniru, a deca će imati priliku da se druže i upoznaju sa reprezentativcem Srbije i najboljim igračem planete Filipom Filipovićem.Takmićenje će početi u sredu, 11. maja 2016. godine, od 13.00 časova.13:32 - Teri: Voleo bih da ostanem u ČelsijuKapiten i legenda Čelsija Džon Teri rekao je da bi voleo da ostane među "plavcima", kao i da planira da igra fudbal još dve godine. Teri neće igrati u poslednje dve utakmice Čelsija u sezoni, na kraju koje mu ističe ugovor sa klubom.Za sada se ne zna ništa o njegovoj budućnosti."Želim da igram još dve godine, nadam se u Čelsiju. Ja sam igrač Čelsija i Čelsi je moj klub još od kada sam imao 14 godina. Volim Čelsi", rekao je Teri u intervjuu za sajt danskog Brendbija. Teri i vlasnik Brendbija Jan Bek Andersen su prijatelji, tako da je fudbaler ispunio obećanje da će posetiti klub. Teri ima 35 godina, a za prvi tim je debitovao u decembru 1998, i od tada je zabeležio 703 nastupa za Čelsi, od čega više od 500 kao kapiten, osvojivši sve moguće trofeje u klupskom fudbalu. Odluku o Terijevom ostanku doneće novi menadžer Antonio Konte.

12:47 - Renato Sančes prešao u BajernJedan od najtalentovanijih fudbalera sveta Renato Sančes od leta će zaigrati u dresu minhenskog Bajerna, objavio je šampion Nemačke. Mladi vezni fudbaler Benfike potpisao je petogodišnji ugovor. "Oduševljeni smo smo doveli jednog od najboljih mladih fudbalera. Renato je brz, borben i tehnički nadaren igrač. Biće veliko pojačanje za nas", rekao je izvršni predsednik Karl-Hajnc Rumenige za klupski sajt. Bavarski gigant objavio je da je Benfiki platio 35 miliona evra za transfer 18-godišnjeg fudbalera, sa opcijom da obeštećenje naraste kroz bonuse. Bajern posle Sančesa uskoro očekuje dolazak štopera Borusije iz Dortmunda Matsa Humelsa.

12:20 - Humels od sutra igrač Bajerna, Borusiji 38 milionaBorusija iz Dortmunda pristala je da pusti kapitena Matsa Humelsa u minhenski Bajern za 38 miliona evra, tvrdi Bild. Kako piše ovaj magazin, uvek dobro obavešten prilikom transfera u nemačkom fudbalu, Humelsov prelazak u Minhen zvanično bi trebalo da bude objavljen sutra. Dogovor je postignut na sinoćnjem sastanku predstavnika dva kluba u Minhenu. Humels je dete Bajerna, ali nije dobio šansu u prvom timu, posle čega je prešao među "milionere" i postao jedan od najcenjenijih defanzivaca na svetu. Ovaj 27-godišnji fudbaler se vraća u Bajern posle osam godina u Borusiji, sa kojom je osvojio dve titule Bundeslige, nacionalni kup i Superkup Nemačke. Za reprezentaciju Nemačke odigrao je 46 utakmica i dao četiri gola, a bio je deo tima koji je došao do titule prvaka sveta na šampionatu u Brazilu.

11:55 - Indonežani žele Murinja za selektoraPortugalski fudbalski trener Žoze Murinjo želja je državnog vrha Indonezije da preuzme klupu nacionalnog tima. To je izjavio tamošnji ministar sporta Imam Nahravi. Nahravi je izjavio da je o toj ideji pričao sa predsednikom te zemlje Džokom Vidodom, kao i da je druga opcija poznati holandski stručnjak Gus Hidink."Pričali smo o Murinju, ali nije jednostavno. Naš selektor morao bi da bude stranac, dok bi asistent bio domaći trener. Plata Žozea kreće se od 13 do 16,5 miliona evra godišnje, a veza do njega nam je predsednik Intera Erik Tohir", rekao je Nahravi za indonežansku agenciju Antara. FIFA je prošle godine suspendovala FS Indonezije zbog mešanja Vlade u tamošnju fudbalsku prvu ligu. Za Murinja su nedavno pokazali interesovanje i Sirijci, ali teško da bi trener takvog renomea mogao da prihvati pomenute ponude, posebno jer se priča o preuzimanju Mančester junajteda. Reprezentacija Indonezije nalazi se na 185. mestu rang liste FIFA, a 2023. godine, zajedno sa još tri zemlje, biće domaćin Azijskog kupa.

11:53 - Metalac otpustio ĐokićaVladimir Đokić nije više trener Metalca prenose mediji. Završnica srpskog prvenstva, Košarkaške lige Srbije, samo što je počela, a klub iz Valjeva je odlučio, posle prvog kola i prvog poraza (od FMP) da se rastane sa trenerom. Prema informacijama prvi tim že u narednom periodu voditi trenera kluba Drqagan Simeunović, a uz njega će bitii i Borislav Džaković, koji je i koordimnator mlađih kategorija u klubu. .

11:02 - Zvezda otpočela pregovore sa ČukaričkimCrvenoj zvezdi je ogromna bodovna razlika u šampionatu Srbije dozvolila da nešto ranije planira pojačanja za leto, a čini se da je već krenula u realizaciju. Šampiona Srbije nešto više od dva meseca deli do početka borbi za Ligu šampiona, a čelniici našeg najtrofejnijeg kluba najpre su se okrenuli rešenjima na domaćoj sceni.Kako prenose beogradski mediji rukovodstvo tima iz Ljutice Bogdana započelo je pregovore sa Čukaričkim u vezi sa transferima desnog beka Filipa Stojkovića i napadača Andrije Pavlovića. Prvi je prošao kompletnu omladinsku školu crveno-belih i deluje kao idealno rešenje za poziciju desnog beka, dok je drugi na sebe skrenuo pažnju sjajnim igrama u prolećnom delu šampionata – postigavši dva pogotka upravo na Marakani. Međutim, problem može da predstavlja činjenica da se timu sa Banovog Brda ne žuri, ali i u tome da bi najradije svoje najbolje igrače prodali u inostranstvo jer Zvezda svakako ne može da parira evropskim klubovima. Ponuda crveno-belih najverovatnije bi, pored nešto manje svote novca, uključivala i procente od sledeće prodaje, kako je, uostalom, urađeno prilikom prelaska Slavoljuba Srnića na početku sezone.10:10 - Nejmaru ugovor do 2021. i klauzula od 220 milionaŠampion Španije Barselona produžiće ugovor sa Nejmarom da Silvom do 2021. godine i postaviti izlaznu klauzulu od čak 220 miliona evra, prenosi Mundo Deportivo.Kako se navodi, dogovor dve strane je postignut i očekuje se da će Nejmar staviti paraf na novu saradnju po završetku sezone.Nejmar će tako produžiti ugovor za još tri godine, pod znatno boljim finansijskim uslovima, ali je i katalonski klub za 30 miliona evra povećao izlaznu klauzulu.Po tom aspektu, samo će Lionel Mesi imati veću klauzulu – pošto u njegovom ugovoru ona iznosi 250 miliona evra. Barselona želi da 'blindira' Nejmara novim ugovorom posle velikog interesovanja Mančester Junajteda i Pari Sen Žermena, sa kojima je 'koketirao' menadžer krilnog napadača Vagner Ribeiro.

09:33 - Goran Dragić dobio prilično neugodan udarac loptom u glavu

09:02 - Infantino: Tužan sam zbog Platinija, ali poštujem CASPrvi čovek Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da je vrlo tužan posle odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS) jer nije uvažio žalbu Mišela Platinija. CAS je ublažio kaznu doskorašnjem predsedniku UEFA sa šest na četiri godine zabrane aktivnosti u fudbalu. "Kao predsednik FIFA moram da poštujem odluke CAS i tu nema dileme. Ipak, gledajući personalno, naravno da sam tužan. Devet godina sam pratio Mišela u UEFA, a sedam kao generalni sekretar, i uradili smo zajedno mnogo velikih stvari. U ovom trenutku želim da se sećam samo lepih uspomena", rekao je Infantino, a prenosi Skaj Sport. Platini i bivši predsednik FIFA Sep Blater prvobitno su kažnjeni sa osam godina suspenzije, a potom im je kazna smanjena na šest zbog "nelojalne isplate" od dva miliona švajcarskih franaka za savetodavnu ulogu.

08:37 - Povratak Karija, pobede Voriorsa i Majamija posle produžetakaŠampion NBA lige Golden stejt poveo je sa 3:1 u seriji protiv Portlanda, dok je Majami izjednačio na 2:2 protiv Toronta, a obe jutrošnje utakmice polufinala plej-ofa konferencije rešene su posle produžetaka.

Golden stejt je slavio nošen povratnikom Stefom Karijem, koji je propustio četiri utakmice zbog povrede. Nezvanično najkorisniji igrač (MVP) sezone, drugi put uzastopno, postigao je 40 poena, od čega 17 u produžetku za pobedu u Portlandu od 132:125. To je i novi rekord NBA po broju postignutih poena u produžetku. Prethodni je držao Gilbert Arenas sa 16. Pre meča je njegov nastup bio neizvestan, ali je on odigrao 36 minuta, šutirao je iz igre 50 odsto i na kraju meča je na svom učinku imao i devet skokova i osam asistencija. Kari je u produžetku postigao prvih 12 poena za Voriorse. MVP-u su pomogli Klej Tompson sa 23 poena i Drejmond Grin sa 21, čime je ekipa nadvladala 60 poena koje su zajedno dali Dejmijen Lilard i Si-Džej Mekolum. Lilard je utakmicu završio sa 36 poena, 10 asistencija i šest skokova, dok je Mekolum dao 24 poena.

Majami je na svom terenu u poslednjoj četvrtini gubio devet razlike, a minut i po pre kraja četiri, ali je sjajni Dvejn Vejd vratio svoj tim u igru, a onda i položio loptu u koš za izjednačenje i produžetak, posle koga je njegov tim slavio sa 94:87 protiv Toronta.

Ovo je treći put u četiri utakmice ove serije da se meč rešava posle produžetka. "Mislim da nije bilo nikakve sumnje da će ova utakmica otići u produžetak. Ovo je vraški dobra serija", rekao je trener Majamija Erik Spolstra. Igrači oba tima teško su postizali koševe, osim Vejda, koji je meč završio sa 30 poena. "Delovalo je mračno za minut, ali mi ne znamo šta je predaja", rekao je Vejd posle meča. Goran Dragić postigao je 15 poena za Majami, medju kojima i trojku 22 sekunde pre kraja produžetka, kojom je meč praktično rešen. Džo Džonson postigao je takodje 15 poena, ali i dalje nema nijednu trojku u ovoj seriji. Vejd u produžetku nije postigao nijedan poen, ali to mi nije bila ni namera. "Bio sam umoran. Koristio sam sebe kao mamac. Sve oči su bile uprte u mene i nisam želeo ništa da silim", rekao je Vejd. Majami je u poslednjoj četvrtini vodio samo 13 sekundi, ali je u produžetku sve vreme bio u prednosti. Toronto je iz igre šutirao samo 39 odsto. Terens Ros i Kori Džozef postigli su po 14 poena za Reptorse, dok su Bismak Bijombo i Demar Kerol dodali po 13. Majami je u sve četiri utakmice dao više poena od Toronta – 379:374, a razliku donosi Vejd, koji u proseku postiže 27,3 poena po meču, što je za devet više od bilo kog drugog igrača iz oba tima.

08:00 - VESTI KOJE SU OBELEŽILE PRETHODNI DAN MOŽETE PROČITATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track