PIKSI ZA KURIR: Nemci će uzeti EP!
Foto: Dragan Kadić

Dragan Stojković zna pobednika

PIKSI ZA KURIR: Nemci će uzeti EP!

Fudbal -

Srpski fudbalski stručnjak vidi „pancere“ kao glavne pretendente na titulu, a u favorite ubraja Francuze, Engleze i Italijane

Nemci su apsolutni favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva u fudbalu, smatra legendarni srpski fudbaler Dragan Stojković, trenutno trener kineskog Gvangdžua RF.

Piksi je za Kurir izanalizirao mogućnosti pojedinih reprezentacija na najvećoj smotri evropskog fudbala koja će od 10. juna do 10. jula biti održana u Francuskoj.

Šta očekujete od EP u Francuskoj?

- Pre svega, kvalitetan fudbal! Veliki broj kvalitetnih reprezentacija želeće da dođe do završnice. Baš to garantuje uzbuđenja i neizvesnost - rekao je Piksi.

Imate li svog favorita?

- Nemam! Žao mi je što Srbije nema u Francuskoj.

Kojoj reprezentaciji dajete najveće šanse da osvoji titulu?

- Nemačkoj! Svetski prvaci su najbliži trofeju, čime bi objedinili dve titule. Imaju kontinuitet i kvalitet. Nemci su uvek spremni da pokažu moć kada je najvažnije. Specijalisti su za turnirski tip takmičenja. Ne igraju lepo, ali uvek ostvare rezultat. Eto, to su pokazali i na startu protiv Ukrajine.

Ko po vama još ima priliku za visok plasman?

- Francuzi kao domaćini mogu do pehara. Imaju izuzetne igrače, sa dosta iskustva iz jakih liga. Engleze dugo čekamo. Možda uspeju da naprave podvig. Mlada su ekipa spremna za čudo i možda je to njihov najveći problem. Italija zna da igra na rezultat i taktički su najbolje obučeni. Njihovo najjače oružje je odbrana, samo je pitanje da li imaju tim da budu šampioni.

Ko može da iznenadi?

- Ne volim prognoze. To nije zahvalno u fudbalu, ali izneću svoje mišljenje. Biće iznenađenja! Hrvati sa Modrićem, Rakitićem, Mandžukićem i Kovačićem mogu mnogima da pomrse račune. Igraju dobro i ne vidim što ne bi mogli da naprave senzaciju. Tipujem i na Island, ali pitanje je koliko mogu na turniru poput Evropskog prvenstva.

Da li je Srbiji bilo mesto na EP?

- Uh... Kako nije?! To ne mogu da prežalim, posebno uz povećan broj učesnika. ali, ne treba sada plakati za prosutim mlekom. Grešaka ima, ali ih treba što pre ispraviti.

Kako vidite Srbiju sa Slavoljubom Muslinom kao selektorom?

- Drago mi je što je Muslin postao selektor. Cenim ga kao stručnjaka. Čini se da sa njim i novim predsednikom FSS duvaju neki novi vetrovi u našem fudbalu. Nadam se da će nas oduvati do Moskve i mundijala. Ne treba više. (smeh)

Ima li nekog pomaka u igri Srbije sa novim selektorom?

- Dobro je što Muslin sa dve pobede i remijem ima pozitivan skor. Daleko je još od tima sa kojim će početi kvalifikacije. Vidi se da ne napravio takmičarski duh u ekipi i da su igrači shvatili sopstvenu odgovornost.

Šta mislite o tome što je Tomislav Karadžić konačno abdicirao sa vlasti?

- Promenom predsednika i selektora desili su se određeni potresi koji su doneli pozitivnu energiju. Znao sam da će se one desiti. Dosta je neuspešnih godina iza nas. Nisam čovek koji voli samo da kritikuje jer je taj isti Karadžić uradio i dosta toga dobrog za naš fudbal. Ali, bilo je vreme da ode, jer je A tim zakazao. Ne bojim se za mlade selekcije, Mitar Mrkela to sjajno radi, ali kada ti A tim ne ode na tri velika takmičenja onda treba da shvatiš da nešto ne valja - zaključio je Piksi.

A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track