(FOTO) SRPSKA NA NOGAMA: Omladinci Partizana i Crvene zvezde u borbi za trofej u Foči!
Foto: Kurir Sport

Međunarodni fudbalski turnir

(FOTO) SRPSKA NA NOGAMA: Omladinci Partizana i Crvene zvezde u borbi za trofej u Foči!

Fudbal -

Uz omladince Crvene zvezde i Partizana posebnu pažnju na Međunardnom fudbalskom truniru "Football Friends" u Foči privlači premijerni nastup Steaue.

Foča će narednih dana biti centar omladinskog fudbala u regionu. Na programu je Međunarodni fudbalski turnir za mlade (U-17) "Football Friends". Organizatori su, već po tradiciji, i za ovo 12. izdanje obezbedili kvalitetan sastav učesnika, a posebnu draž mogao bi da donese duel Crvene zvezde i Partizana.

"Fudbal je ovde jedna draga i čvrsta fudbalska nit. Sam turnir promoviše vrednosti fer-pleja, tolerancije i druženja. Ovde ti mladi sportisti, verujem bolje nego bilo gde, mogu da vide da nije sve u golu ili pobedi, peharu ili trofeju, nego mnogo pre u slikama prijateljstva koje odavde ponesu. Ne gubimo iz vida ni vreme ni prostor i za to "Football Friends" u osnovi svojih aktivnosti ima povećanje kvaliteta saradnje mladih iz različitih socijalnih, etničkih, nacionalnih i verskih struktura. Promovisanje fudbala i prijateljstva na ovakav način jeste važna karika u lancu koji ih spaja", kaže Zoran Avramović, predsednik fondacije "Football Friends" i pokretač ovog svojevrsnog festivala koji je je izazvao lep odjek u fudbalskoj Evropi.

foto: Kurir sport
foto: Kurir sport

A da je to format koji prevazilazi okvir ex-YU prostora govori i podatak da su tri pobednička pehara odnesena na Britansko ostrvo - Njukasl dvostruki pobednik i Svonsi jednom. Foča je postala nezaobilazna letnja destinacija klubova koji brinu o svojoj budućnosti. Ovogodišnja lista učesnika izgleda ovako: Steaua (Rumunija), Crvena zvezda (Srbija), Partizan (Srbija), Željezničar (BiH), Rijeka (Hrvatska), Maribor (Slovenija), Budućnost Podgorica (Crna Gora) i Sutjeska Foča (BIH/Republika Srpska). Dakle, moguće je da u Foči gledamo večiti derbi, duel omladinaca Crvene zvezde i Partizana. Veliko zanimanje vlada i za premijerno predstavljanje nada, uz Crvenu zvezdu, još jednog evropskog šampiona – Steaue iz Bukurešta.

Zanimljivo je podsećanje kuda vode fudbalske staze iz Foče. Neko je jednom zapisao "Foča je stanica pred Old Trafordom". Povod za tako ponosno lociranje gradića u istočnoj Bosni uz "Teatar snova" jeste uzlet jednog beskućnika. Tijago Manuel Dias Korea Bebe, sa portugalskom ekipom CAIS učestvovao na festivalu Foča 09. A već sledećeg leta bio je u društvu Runija, Vidića, Gigsa, Valensije. Ser Aleks Ferguson je Vitoriji Gimarae za njega platio milion funti. Bebe je kasnije prešao u Bešiktaš, pa u Benfiku, Rajo Valjekano i od pre tri nedelje u Ejbar. Na svakom prolaznom cilju njegove karijere ponovi priču o Foči, u koju je došao sa ekipom koja je za njega bila prihvatilište, jer su njega i brata kao bebe roditelji usled nemaštine ostavili u jednom sirotištu. Kakav kvalitetu ima Međunarodni fudbalski turnir za mlade (U-17) u Foči možda najbolji podatak da su na njemu učestvovali igrači od čijih kasnijih seniorskih karijera bi mogle da se naprave bar reprezentacije. Navedimo samo neka imena: Marko Grujić, Mijat Gaćinović, Shane Ferguson, Haris Vučkić, Vukan Savićević, Marko Vešović, Jagoš Vuković, Matko Budan, Rade Krunić i brojni drugi talenti.

foto: Kurir sport
foto: Kurir sport

Svečano otvaranje 12. Međunarodnog fudbalskog turnira za mlade (U-17) "Football Friends" održaće se u Foči u petak, 29. jula, od 19 časova na stadionu Fudbalskog kluba Sutjeska. Finale je zakazano za nedelju. Dosadašnji pobednici turnira

2005. Crvena zvezda (Beograd - Srbija)2006. Vardar (Skoplje - Makedonija)2007. Groklin (Poljska)2008. Budućnost (Podgorica - Crna Gora)2009. Newcastle United (Velika Britanija)2010. Newcastle United (Velika Britanija)2011. Crvena zvezda (Beograd - Srbija)2012. Dinamo (Zagreb - Hrvatska)2013. Swansea (Velika Britanija)2014. Budućnost (Podgorica - Crna Gora)2015. Olimpija (Ljubljana - Slovenija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track