FSS traži od FIFA poništenje odluke o Kosovu
Foto: KURIR

protest

FSS traži od FIFA poništenje odluke o Kosovu

Fudbal -
Fudbalski savez Srbije oštro protestvuje zbog odluke Izvršnog komiteta FIFA, koji je na sastanku u Budimpešti dao odobrenje članicama te organizacije da mogu da igraju prijateljske utakmice sa takozvanom reprezentacijom - takozvane Republike Kosovo"

BEOGRAD - Fudbalski savez Srbije oštro je protestovao zbog odluke FIFA da dozvoli reprezentaciji Kosova da igra prijateljske mečeve i zbog toga je zakazao hitan sastanak sa predsednicima UEFA i FIFA.

"Fudbalski savez Srbije oštro protestvuje zbog odluke Izvršnog komiteta FIFA, koji je na sastanku u Budimpešti dao odobrenje članicama te organizacije da mogu da igraju prijateljske utakmice sa takozvanom reprezentacijom - takozvane Republike Kosovo", navodi se u saopštenju FSS.

"Odluka Izvršnog komiteta FIFA, na sastanku "iza zatvorenih vrata", a bez bilo kakvih konsultacija sa UEFA i Fudbalskim savezom Srbije, potpuno je neutemeljena u Statutu FIFA", piše FSS.

Savez je zato za sredu zakazao smo hitne sastanke sa Mišelom Platinijem, predsednikom UEFA i Jozefom Blaterom, predsednikom FIFA.

"Na njima ćemo dosledno insistirati da se preispita i poništi odluka Izvršnog komiteta FIFA, jer je nepravedna i može da ima i dalekosežne posledice za čitav region", naveo je FSS.

Srpski savez je i demantovao da će se prijem "takozvanog FS Kosova" "na bilo koji način naći na dnevnom redu Kongresa FIFA", koji će se održati u Budimpešti 23. i 24. maja. FSS je "po ko zna koji put" zahtevao od FIFA i UEFA da striktno primenjuju svoje statute. Savez je naveo članove u kojima piše da član svetske organizacije može postati svaki savez odgovoran za organizaciju mečeva u svojoj zemlji.

"U tom kontekstu, izraz "zemlja" se odnosi na nezavisnu državu, koju priznaje međunarodna zajednica. U skladu sa tim, samo jedan savez će biti priznat u jednoj zemlji", naveo je FSS. Nacionalni savez je citirao i deo statuta u kome piše da savez može postati član FIFA samo ako je "najmanje dve godine" provizorni član UEFA. FSS je citirao i statu UEFA u kome se navodi da pravo da se učlane u tu organizaciju mogu samo zemlje koje su Ujedinjene Nacije priznale kao nezavisnu državu.

Fudbalski savez Srbije napisao je da se "nekoliko godina za redom" ponavlja praksa lobiranja pred važne skupove FIFA i da to predvodi bivši visoki funkcioner FIFA Žeron Šampanj.

"Ne ulazeći u bilo čije interese, stojimo na čvrstom stanovištu potkrepljenom propisima i zato tražimo njihovo striktno poštovanje i njihovu doslednu primenu, jer u suprotnom, posebno naglašavamo: svaka drugačija odluka bila bi štetna ne samo po našu državu i našu organizaciju, nego po čitav region i u geografskom i u fudbalskom smislu", piše u saopštenju FSS.

Nacionalni savez zahvalio se UEFA što "odoleva pritiscima" da prizna Kosovo i da očekuje da će pre kongresa FIFA usaglasiti stavove sa evropskom kućom fudbala po tom pitanju. Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri rekao je ranije da im je FIFA dozvolila da igraju prijateljske mečeve.

"Radi se o odobrenju Fudbalskom savezu Kosova da igra sa zemljama koje su priznale Kosovo. Još nismo primljeni kao punopravni članovi, nećemo još moći da igramo u takmičenjima reprezentacija po grupama za prvenstvo Evrope, ali ćemo moći da igramo prijateljske utakmice sa zemljama koje su priznale Kosovo", rekao je tada Vokri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track