SUROVA REALNOST: Klubovi su fabrike za pranje para

Bivši javni tužilac ukazuje na kancer srpskog sporta

SUROVA REALNOST: Klubovi su fabrike za pranje para

Fudbal -

Sve funkcioniše po sistemu robovlasništva, gde najviše štete ima država jer se gleda kako da se utaji porez, priča Zoran Jakovljević o prodaji fudbalera za nula dinara

Stanje u srpskom sportu, u ovom slučaju konkretno u fudbalu, takvo je da su klubovi postali fabrike za pranje para s krajnjim ciljem da se izbegne plaćanje poreza, a u tom sistemu učestvuju i funkcioneri klubova, ali i samo fudbaleri i njihovi roditelji, tvrdi poznati advokat i nekadašnji javni tužilac Zoran Jakovljević.Prema njegovim rečima, stanje u državnim institucijama je takvo da se u skorije vreme ne može očekivati da se stvari pokrenu nabolje, već naprotiv - svakim danom će biti sve gore.- Mislim da sam prva osoba koja je još davnih dana pričala da je sport prepun kriminala. Danas, toliko godina kasnije, on je ojačao i dobio nove forme, tako da je sada postao rasadnik za selektovanje novih ozbiljnih kriminalaca. Situacija u društvu je takva da možemo da očekujemo da bude sve lošije, a nikako bolje. Imate situaciju da sve više ljudi sa značkom pomaže kriminalcima u izvršenju svojih dela. Pravosuđe je takvo da gotovo i ne funkcioniše, a kada funkcioniše, pravda je selektivna - kaže Jakovljević i dodaje:- Sport maltene više i ne postoji, klubovi i udruženja su postali fabrike za pranje para, a oni koji dolaze u sportske objekte armija koja treba da obezbedi da se taj interes kriminala u Srbiji dosledno sprovede. To funkcioniše po sistemu robovlasništva uz fiktivne poslove, gde najviše štete ima država jer se gleda kako da se utaji porez i da se on ne plati u Srbiji. I igrači i roditelji su odgovorni za to. Mi smo primitivno društvo, država siromašnih ljudi, koji ne prezaju ni od čega da dođu do šake evra ili dolara.Kao argument za tezu da se u Srbiji stvari neće pokrenuti u pozitivnom smeru, Jakovljević navodi činjenicu da ne funkcionišu državni organi, pre svega pravosuđe.- Sve što Ministarstvo pravde radi, čini u marketinške svrhe. Prepisuju se neki zakoni iz Evropske unije koji se čak i ne razumeju, a krajnji cilj je katastrofalan - naglašava Jakovljević.

Ključ problemaNOVE ZAKONE PIŠU BUDALE I KRIMINALCISprega visokih funkcionera s kriminalom, prema Jakovljevićevim rečima, toliko je jaka da se na odgovorna mesta postavljaju nestručni ljudi, sumnjivih kvaliteta i biografija.- Masa nekih budala predlažu zakone, koji bi trebalo da uz upotrebu gole sile i prinude reše problem. Ti zakonopisci imaju po 20 godina i nikad nisu prošli pored suda i tužilaštva, a kamoli da znaju kako izgleda jesti taj hleb. Ne shvataju da ne smeju oni da budu kriminalci, jer kad to jesu, ne umeju da ga prepoznaju, a samim tim ne mogu ni da se bore protiv njega - kaže Jakovljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track