Igor Štimac: Briga me za Mihu!

Rat selektora u najavi

Igor Štimac: Briga me za Mihu!

Fudbal -
Ne želim da se pomirim s Mihajlovićem, ali u životu sam svima oprostio, pa i njemu

Važno je da se rukuju.Igor Štimac, budući selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske, kojeg u kvalifikacijama za SP 2014. očekuju dva duela sa Srbijom, kaže za Kurir da jedva čeka okršaj sa „mrskim neprijateljem“ iz igračkih dana Sinišom Mihajlovićem. Duel dva trenera koji su u poslednjem finalu Kupa maršala Tita 1991. godine imali verbalni i fizički obračun biće pod budnim okom srpske, hrvatske, ali i evropske javnosti.♦ Šta mislite o selektoru Srbije Siniši Mihajloviću?- Bio je izvrstan igrač. Napravio je sjajnu karijeru. Mihajlović je nedavno izjavio da mu je žao što njegov prijatelj Slaven Bilić napušta Hrvatsku, ali i da ga zamenjuje isto tako njegov „prijatelj“. Šta mislite o ovoj njegovoj izjavi?- Ne pratim šta izjavljuje, a i ne zanima me. Kada ste poslednji put videli Sinišu Mihajlovića? Da li je to bilo na onoj utakmici Kupa 1991. u Beogradu?- Ne, bilo je to posle finala Kupa, u prvenstvenom susretu protiv Zvezde na Marakani. Sa ove vremenske distance, da li je ta utakmica mogla da prođe bez incidenata i tuče na terenu, i bez vašeg i Mihajlovićevog isključenja?- Svi koji žele da budu objektivni priznaće da je Hajduk u tom finalu Kupa potpuno zasluženo pobedio. Zvezda je delovala rezervisano, čuvali su se za finale Kupa šampiona, i u takvom duelu nisu imali nikakve šanse da nas pobede. Mislim da su pojedini igrači Zvezde, frustrirani takvim raspletom situacije, reagovali nesportski. O isključenjima treba da pitate sudiju te utakmice, a ja sam potvrdu mišljenja dobio gledajući utakmicu na desetine puta. Da li je istina da ste Siniši tadarekli: „Dabogda ti pobili sve u Borovu“, a da vam je on uzvratio: „Zubima ću te zaklati“?- Ne! Hoćete li se rukovati sa Sinišom Mihajlovićem pred početak utakmica Srbije i Hrvatske?- Kultura mi nalaže da to uradim. Siniša je 2008. godine bio spreman da se pomiri s vama uz dalmatinsko vino u jednoj TV emisiji. Tada ste odbili, jeste li sada promenili mišljenje?- Ponoviću i vama još jednom, da nemam nameru to učiniti. Svima koji su me povredili u životu sam oprostio, pa tako i Siniši, ali vino pijem samo s prijateljima, sa mnogima i u Beogradu. Ko će iz naše grupe otići u Brazil?- Prognoze su vrlo nezahvalne, a grupa najteža u istoriji kvalifikacija za Hrvatsku. Mesto koje imamo na listi FIFA stavlja nas u ulogu favorita i tako ćemo se i ponašati. Uveren sam da će Hrvatska i Srbija voditi glavnu reč u grupi. Kad možemo da vas očekujemo u Beogradu?- Ako bog da, vrlo skoro...

Siniša Mihajlović
Siniša Mihajlović

Robert Prosinecki
Robert Prosinecki

Voleo sam da igram protiv Srba Kakvo je vaše mišljenje o utakmicama između Srbije i Hrvatske?- To su utakmice pune nacionalnog naboja u kojima igrače ne treba posebno motivisati. Uživao sam kao igrač igrati derbije za Hajduk. Pamtim svaki detalj susreta na Marakani za Hrvatsku, na kojem sam, po ocenama naših medija, bio igrač utakmice. Nikad neću prežaliti nemogućnost igranja u Zagrebu protiv Jugoslavije, jer sam uveren da oni golovi koje smo primili ne bi pali da sam bio na terenu.

Robi je ljudina Šta mislite o Robertu Prosinečkom kao treneru Crvene zvezde?- Robi je jedna istinska fudbalska veličina, prava ljudina. O njemu kao treneru će suditi rezultati, kao uostalom i o svima nama koji smo odabrali taj put. Ja mu lično želim svu sreću sveta na tom putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track