Najnovije vesti

Rusi na EURO 2012 mogu sa komunističkim simbolima

navijači

Rusi na EURO 2012 mogu sa komunističkim simbolima

Fudbal
05:38h
Uoči EP u fudbalu, kome su domaćin Poljska i Ukrajina, u Rusiji su se proširile glasine da bi Rusi koji odu u Poljsku s majicama, šalovima i zastavama sa srpom i čekićem mogli da završe umesto na stadionu i utakmici u zatvoru

VARŠAVA - Poljski ministar pravde Jaroslav Govin dao je  garancije ruskim navijačima koji dolaze u Poljsku na Evropsko prvenstvo u fudbalu od 8. juna do 1. jula da poljska policija neće kažnjavati navijače za majice, šalove ili zastave s komunističkim, sovjetskim simbolima.

Govin je gostujući u programu poljskog radija RMF FM rekao da komunističke simbole na majicama poljski krivični zakon ne kažnjava, iako je u Poljskoj zabranjeno propagiranje i nacizma i komunizma kao ideologije.

"Kada neko samo obuče majicu s komunističkim simbolima, to u očima poljskog zakona još nije propagiranje komunizma", kazao je ministar pravde.

Uoči EP u fudbalu, kome su domaćin Poljska i Ukrajina, u Rusiji su se proširile glasine da bi Rusi koji odu u Poljsku s majicama, šalovima i zastavama sa srpom i čekićem mogli da završe umesto na stadionu i utakmici u zatvoru.

"Oči sveta biće uperene u poljske stadione a ne na poljske ulice i mi bi trebalo da pokažemo suzdržanost. Nijedan zakon ne može da potpuno eliminiše ponašanje koje je na njegovoj granici a oblačenje majica sa srpom i čekićem jeste takvo granično ponašanje. Tu možemo samo da računamo na kulturu našeg gosta sa istoka", rekao je Govin poljskom radiju.

Za poljsku policiju tokom EP 2012. dva su potencijalno krizna momenta na ulicama Varšave s navijačima iz Rusije. Prvo je obeležavanje godišnjice pada aviona s poljskom državnom delegacijom na čelu sa tadašnjim predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim, koji niko nije preživeo, 10. aprila 2010. godine u Smolensku u Rusiji.

Svakog 10. u mesecu brat blizanac pokojnog predsednika, lider opozicionih konzervativaca Jaroslav Kačinjski predvodi marš do Predsedničke palate u kome se čuju parole da to nije bila avionska nesreća već da su na Leha Kačinjskog u Smolensku izvršili atentat i avion oborili Rusi.

Hotel Bristol u kome je smeštena reprezentacija Rusije na EP u neposrednoj je blizini a rukovodstvo ruske fudbalske reprezentacije odbilo je sugestije poljske ministarke sporta Joane Muhe da se nađe drugi hotel, dalje od Predsedničke palate.

Drugi momenat od koga strepi poljska policija jeste organizovani i najavljeni pohod mase ruskih navijača centrom Varšave do Narodnog stadiona 12. juna na njihov praznik, Dan Rusije, kada igraju utakmicu sa domaćim prvenstva Poljskom

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...