Fudbalska groznica

Fudbalska groznica

Fudbal -
Poljska i Ukrajina od 8. juna do 1. jula biće domaćini završnog turnira Evropskog prvenstva

Fudbalska groznica počinje. Godišnji odmori su odavno planirani tako da se poklope s mesec dana savršenog fudbala, gde svako ima svog favorita, počev od onih srećnika koji u Poljskoj i Ukrajini imaju svoje reprezentativce do nas koji ćemo morati da se odlučimo za jednu od 16 reprezentacija koje su izborile plasman na završni turnir.Titulu brani Španija. Svi ostali imaju želju da im je oduzmu, ali samo nekolicina njih ima kvalitet i snagu da u ovakvom sistemu takmičenja budu najbolji. Ne samo u fudbalskom i igračkom smislu već i u onom daleko važnijem, fizičkom i psihološkom. Treba izdržati sve prepreke, ponekad i male nenamerne sudijske nepravde, izdići se iznad toga i dokazati koliko vrediš, a za to je potrebna i velika doza sreće. Znate ono, da lopta od stative ne ode u korner, nego iza golmanovih leđa, i tako te sitnice.Prema tome, spremite se za uživanje, spremite i živce, kako zbog nerviranja zbog vašeg favorita, tako i radi često bezuspešnog pokušaja da objasnite devojci, ženi i prijateljima zašto u tih mesec dana zanemarujete sve druge obaveze.

Nemci najtrofejnijiNajveći broj titula prvaka Evrope ima selekcija Nemačke. "Panceri" su prvi trofej osvojili 1972. godine, a zatim i 1980. Poslednji put Nemačka je postala šampion kontinenta 1996. godine, a takođe su i tri puta bili poraženi u finalu.Iako je do sada održano 13 šampionata Evrope, nikada se nije dogodilo da neka selekcija odbrani trofej. Najbliži tome bili su "panceri", koji su tri puta uzastopno igrali u finalu.

Pehar težak osam kilaPehar koji se dodeljuje najboljoj evropskoj selekciji danas drugačije izgleda nego onaj prvi, koji je napravio sin tvorca takmičenja, Pjer Delone. Naime, 2008. godine trofej je napravljen od srebra, a njegova visina povećana je na 60 centimetara. Pehar, koji četiri godine ostaje u vlasništvu prvaka Evrope, težak je osam kilograma, a u podnožju se dopisuju imena reprezentacija osvajača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track