(VIDEO) MESIJEVA BRUKA KARIJERE: Moćni PSŽ rasturio Barselonu sa 4 projektila
Foto: Reuters

Fejsina Benfika šokirala Dortmund

(VIDEO) MESIJEVA BRUKA KARIJERE: Moćni PSŽ rasturio Barselonu sa 4 projektila

Fudbal -

Fudbaleri Pari Sen Žermena pobedili su Barselonu 4:0 (2:0), dok je Benfika savladala Borusiju Dortmund 1:0 (0:0) u prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona.

Katalonski gigant doživeo je nezapamćenu bruku. Lionel Mesi, Luis Suarez, Nejmar i ostale zvezde sa "Nou Kampa" nikada u karijerama nisu ovako ponižene.

Šanse da 8. marta u revanšu na svom stadionu anliraju "minus" i domognu se četvrtfinala svedene su na teoriju, naročito posle današnje lekcije modernog fudbala koju je PSŽ održao Barsi.

Anhel Di Marija u 18. i 55. minutu, Julijan Draksler u 40. i Edison Kavani u 72. minutu slali su precizne projektile u mrežu Ter Štegena i tako demolirali, smatralo se pre ovog meča, prvog favorita za osvajanje Lige šampiona.

Osim što su punili mrežu gostiju do iznemoglosti, "sveci" su u potpunosti neutralisali MSN trio. Argentinac, Urugvajac i Brazilac bukvalno nisu postojali na terenu!

Polušansa Andre Gomesa u prvom poluvremenu i stativa koju je Samjuel Umtiti pogodio u 84. mintu jedino je što je Barsa večeras uradila. S druge strane, svaki napad Pari Sen Žermena predstavljao je potencijalnu opasnost po Ter Štegenov gol.

Izabranici trenera Unaija Emerija od prvog trenutka su nametnuli žestok pritisak i time terali renomiranog rivala iz greške u grešku, a onda ih surovo kažnjavali.

Na kraju, PSŽ - Barsa 4:0! Realno!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Benfika je zabeležila minimalnu pobedu nad Borusijom, ali je to ogroman kapital pred revanš u Dortmundu, jer je izvojevana bez primljenog gola.

"Milioneri" su bili znatno bolji rival, ređali su se njihove šanse, ali Dembele i Obamejang nisu znali da ih realizuju.

Mitroglu je u 48. minutu izazvao delirijum na "La Lužu" kada je loptu smestio u mrežu za 1:0.

Borusija je i posle toga nastavila da atakuje, a u 57. minutu srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, pa je italijanski sudija Nikola Ricoli pokazao na "belu tačku". Međutim, Obamejang ni takvu priliku nije iskoristio, golman Ederson je odbranio njegov šut.

Lisabonski "orlovi" su do kraja sačuvali prednost i sa punim koferima nade i optimizma putovaće u Dortmund na revanš 8. marta.

TOK MEČEVA:

KRAJ!

84. minut - STATIVA! Barselona je imala šansu. Posle kornera Rakitića i udarca glavom Pikea, Umtiti je pogodio stativu.

72. minut - PSŽ - BARSELONA 4:0! KAVANI! Munije je gurnuo loptu u prazan prostor, a Urugvajac pucao snažno i precizno.

69. minut - Peh za PSŽ. Verati se povredio, pa ga je zamenio Nkunku.

61. minut - Ovacije na "Parku prinčeva", izlazi Di Marija!

58. minut - BENFIKA - DORTMUND 1:0! OBAMEJANG PROMAŠIO PENAL! EDERSON JE ODBRANIO!

57. minut - FEJSA je skrivio penal! Srpski reprezentativac je igrao rukom.

56. minut - Još jedna šansa za Dortmund, ponovo za Dembelea, ali je šutirao preko gola.

55. minut - PSŽ - BARSELONA 3:0! OPET DI MARIJA! Prelepo je šutirao sa 18 metara!

51. minut - Šansu za Dortmund propustio je Dembele. Luizao je loše intervenisao, lopta je došla do Dembelea, ali mu je u šut ušao golman Ederson.

49. minut - BENFIKA - DORTMUND 1:0! MITROGLU! Posle kornera sa desne strane Luizao je glavom uputio loptu ka golu, Mitroglu ju je zaustavio i ubacio u mrežu.

21:51 - Mnogo poznatih faca na "Parku prinčeva", među kojima i Liv Tajler

Foto:  Reuters
Foto: Reuters

47. minut - I u uvodu drugog poluvremena PSŽ vrši pritisak...

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

POLUVREME: PSŽ - BARSELONA 2:0! BENFIKA - DORTMUND 0:0!

43. minut - Gosti u Lisabonu kontrolišu igru, nedostaje im samo gol.

40. minut - PSŽ - BARSELONA 2:0! DRAKSLER! Verati je prograo Drakslera, koji je precizno ciljao suprotni ugao Ter Štegenovog gola kada se našao na desetak metara iskosa sa desne strane. Akcija domaćina počela je posle greške Mesija.

35. minut - Gužva pred golom Barselone posle kornera sa leve strane, ali je na kraju nemački golman uhvatio loptu.

34. minut - Opasan napad PSŽ-a, Draksler je prošao po levoj strani, a njegov udarac odbranio je Ter Štegen.

27. minut - Šansa za Barselonu. Andre Gomes je izašao sam pred Trapa, ali je golman domaćina izašao na vreme, skratio ugao, pa su gosti dobili samo korner.

23. minut - Šansa za Borusiju. Dembele je sa sedam metara šutirao, a Nilson-Lindelof se bacio i izblokirao udarac.

18. minut - PSŽ - BARSELONA 1:0! DI MARIJA! Sjajno je Argentinac izveo slobodan udarac sa 18 metara i preko "živog zida" poslao loptu u mrežu.

10. minut - Šansa za Dortmund. Dembele je proigrao Obamejanga, koji je bio neprecizan.

16. minut - Nejmar se žali na povredu. Brazilac je izašao van terena kako bi mu se ukazala pomoć.

15. minut - Benfika 300 minuta nije primila gol na svom terenu.

11. minut - Još jedna šansa za PSŽ! Matuidi, pa Rabio, pa Kavani. Svi su šutirali u istoj akciji, ali je lopta na kraju postala plen Ter Štegena. Najopasniji je bio udarac Matuidija kada je golman Barse fantastično reagovao.

8. minut - Domaćin je u Parizu počeo jakim presingom.

6. minut - Prva opasnost po Barsu. Kavani se našao u šansi, ali je njegov šut izblokiran, a onda je snažno tukao Draksler, lopta je prohujala iznad gola, pa su se začuli uzdasi.

1. minut - Utakmice su počele!

SASTAVI:

20:44 - Ludnica u Lisabonu

20:42 - Koreografija u Parizu

20:38 - Sprema se fešta na "La Lužu"

20:36 - Snaga Benfike - Kostas Mitroglu

20:29 - Mesi se zagreva

20:27 - Edison Kavani blista ove sezone

20:24 - Predsednik UEFA Aleksander Čeferin stiže na "Park prinčeva"

20:15 - Real brani tituluBranilac titule prvaka „starog kontinenta“ je Real Madrid, koji je prošle sezone u milanskom finalu savladao gradskog rivala Atletiko boljim izvođenjem penala - 5:3, jer je posle 90 minuta bilo 1:1, a u produžetku nije bilo golova.

20:11 - Barsi odgovara PSŽPari Sen Žermen nije isti tim bez Zlatana Ibrahimovića. Jeste da "sveci" nisu imali problema da prođu Grupu A, ali su zahvaljujući kiksu u poslednjem kolu protiv Ludogoreca u Parizu (2:2) ispustili prvo mesto i prepustili ga Arsenalu. Ni u Ligi 1 nisu dominantni kao ranijih sezona. Osim što u sastavu više nemaju Ibru, ni trener Unai Emeri izgleda nije sposoban da iznese ogromna očekivanja bogatog klupskog vlasnika Nasera Al Kelaifija i navijača.S druge strane, Barselona se bori na tri fronta, u Kupu kralja je u finalu, a u La Ligi je u nezavidnoj situaciji, jer zaostaje za Realom. Lionel Mesi, Luis Suarez, Nejmar i drugovi učiniće sve da u Ligi šampiona ne naprave grešku i već u Parizu steknu kapital vredan plasmana u četvrtfinale.Ovi rivali sastajali su se u četvrtfinalu u sezoni 2012/13 kada je Barsa prošla dalje posle dva remija (2:2, 1:1), a onda su pretprošle sezone odigrali čak četiri meča. U grupi je u obe utakmice domaćin beležio pobede (3:2 u Parizu i 3:1 u Barseloni), a onda su se opet sreli u četvrtfinalu i opet su Katalonci prošli dalje, ali tada dvostrukim trijumfom – 3:1, 2:0.Sve su prilike da će se ponoviti sličan scenario...

20:05 - Milioneri favoriti protiv OrlovaOvo je par u kome su oba rivala bila zadololjna žrebom. Benfika se domogla osmine finala uprkos porazu u Lisabonu od Napolija (1:2) u poslednjem kolu grupne faze takmičenja, zahvaljujući porazu Bešiktaša u Kijevu (0:6). S druge strane, Borusija Dortmund je bila prva u Grupi F ispred Real Madrida. „Milioneri“ su jesenas igrali odlično u Ligi šampiona, dok su u Bundesligi razočarali, jer su, zbog čestih saplitanja, daleko od vrha.Lisabonski „orlovi“ su, gledano kroz istoriju, veći klub, ali nemački predstavnik je veliki favorit u ovom dvomeču.

20:00 - Fejsa napada BorusijuLjubomir Fejsa je standardni prvotimac Benfike, pa ne čudi što se našao među "najboljih 11" za večerašnji meč. Andrije Živkovića i Luke Jovića nema ni na klupi "orlova" iz Lisabona.

PAROVI I TERMINI OSMINE FINALA

BENFIKA – BORUSIJA DORTMUND14. februar8. martPSŽ – BARSELONA14. februar8. martREAL MADRID – NAPOLI15. februar7. martBAJERN – ARSENAL15. februar7. martMANČESTER SITI – MONAKO21. februar15. martLEVERKUZEN – ATLETIKO MADRID21. februar15. martPORTO – JUVENTUS22. februar14. martSEVILJA – LESTER22. februar14. mart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track