(VIDEO) DELIJE SLAVE PIKSIJA Peta zvezdina zvezda danas duva 52. svećice. Evo kako je dobio nadimak
Foto: Dragan Kadić

Velemajstor

(VIDEO) DELIJE SLAVE PIKSIJA Peta zvezdina zvezda danas duva 52. svećice. Evo kako je dobio nadimak

Fudbal -

Pre 52. godine u Pasi Poljani kraj Niša rođen je Dragan Stojković Piksi, peta Zvezdina zvezda.

Dragan je kao klinac obožavao da gleda crtani film čiji su junaci bili miševi "Piksi i Diksi". Često je znao da prekine partiju fudbala, kako bi trknuo kući da odgleda svoj omiljeni crtać. Jednom prilikom kada se vratio na teren, drugari su povikali: "Eve ga Piksi". Taj nadimak mu je ostao do danas i po njemu ga poznaje čitav svet.

Legendarni fudbaler je mlad zablistao na fudbalskim terenima, pa ne čudi što su ga iz Crvene zvezde primetili dok je nosio dres Radničkog.

Te 1986. godine, uz suze radosnice oca Dobrivoja, prešao je na Marakanu.

Piksi je igrajući za Zvezdu na stadione širom SFR Jugoslavije mamio veliki broj gledalaca, a i danas se priča kako je dao gol Milanu ili kako je direktno iz kornera savladao golmana Partizana Branislava Đukanovića.

Prešao je 1990. godine u Olimpik iz Marselja, za koji je odbio da šutira penal protiv svoje Zvezde u bobi za titulu evropskog prvaka u Bariju, a posle nastupa za Veronu preselio se u Japan. U dresu Nagoje je toliko briljirao, da je u tri navrata proglašavan za najboljeg fudbalera u "zemlji izlazećeg sunca".

Za reprezentaciju nekadašnje SFRJ, a potom SR Jugoslavije igrao je 84 puta i bio strelac 15 golova. Dva, možda i najlepša, dao je Špancima u osmini finala Mundijala 1990, jedan posle fantastčne finte šuta, a drugi iz nestvarnog slobodnjaka.

Po završetku igračke karijere postao je predsednik našeg fudbalskog Saveza, a od 2005. do 2007. bio je na čelu Crvene zvezde.

Trener Nagoje postao je 2008, a sa klubom u kome je i odigrao poslednje utakmice, dvaput je osvojio Kup imperatora. Prošle godine je odlikovan japanskim Ordenom izlazećeg sunca, za doprinos razvoju tamošnjeg fudbala.

Legendarni srpski fudbaler Dragan Stojković Piksi, sada šef struke kineskog Gvangžu R&F, je 2016. godine proglašen za trenera godine u izboru Fudbalskog saveza Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track