POGREŠNE PROCENE KLUBOVA: Čupaju kosu zbog Matića, Obamejanga i Pogbe
Foto: Profimedia

Stručnjaci velikih timova

POGREŠNE PROCENE KLUBOVA: Čupaju kosu zbog Matića, Obamejanga i Pogbe

Fudbal -

Crvena zvezda i Partizan ispustili Srbina, Milan napadača Dortmunda koji danas vredi više od 100 miliona evra, a Junajted platio Francuza, koga je iškolovao

Veliki broj bogatih klubova imao je očajne procene kad su u pitanju vrhunski fudbaleri.Treba se setiti samo kako je Mančester junajted pogrešio s Polom Pogbom kad je bio klinac, Juventus sa Tjerijem Anrijem ili Milan s Pjer-Emerikom Obamejangom, Mančester siti sa Žeromom Boatengom, odnosno Inter sa Andreom Pirlom.Valja pomenuti i naša dva najveća kluba Crvenu zvezdu i Partizan, koji su na tacni imali Nemanju Matića, a onda procenili da on nije dovoljno dobar.Primera ima zaista mnogo, kako u sadašnjosti, tako i u bližoj prošlosti. Inter se, pored Pirla, debelo ogrešio i o Brazilca Roberta Karlosa, a Arsen Venger je imao dobar njuh, pa je pored Anrija umeo da oseti i mogućnosti Patrika Vijeire, koga je uzeo Milanu posle samo godinu dana. I Čelsi je imao očajnu procenu kad je u pitanju napadač Romelu Lukaku. Umesto da Belgijancu daju šansu, slali su ga po pozajmicama, a pošto je otišao u Everton i pokazao da je ekstra klasa, žele da ga vrate. I ne pitaju za cenu.Nemanja Matić (Srbija)Momak iz Vrela je četiri godine bio na Marakani i jednu na Teleoptiku, a procena stručnjaka iz obe škole bila je da on nije dovoljno dobar i kvalitetan, odnosno da nema potencijal za prvi tim. Na kraju je visoki vezni fudbaler otišao u Slovačku, u Košice, a ostalo je već istorija. Prvo Čelsi, pozajmica u Vitese, pa Benfika, a onda ponovo Čelsi i priznanje da je jedan od najboljih zadnjih veznih u Evropi.

Žerom Boateng (Nemačka)

Stigao je u Mančester siti 2010. godine za deset miliona evra, potpisavši petogodišnji ugovor. Nije se snašao u Engleskoj, a trener Roberto Manćini nije ga video kao štopera, pa ga je konstantno gurao na poziciju desnog beka. Posle samo godinu dana i klub i on su procenili da je najbolje da se rastanu, pa je prešao u Bajern. Ponovo je zaigrao kao štoper.

Pjer-Emerik Obamejang (Gabon)

Karijeru počeo je u Milanu, ali nije odigrao nijednu utakmicu za taj klub. Bio je na pozajmicama, a onda je u zimu 2010. odlučio da raskine ugovor i ode u Sent Etjen. U junu 2013. prešao je u Dortmund i tamo eksplodirao. Postao je prva zvezda Bundeslige. Trenutno je jedan od najtraženijih napadača na svetu.

Andrea Pirlo (Italija)

Kao talentovani klinac stigao je iz Breše u Inter, ali je tamo za tri godine odigrao samo 22 utakmice. Bio je na pozajmicama u Ređini i Breši, posle čega je prelomio da se preseli u redove gradskog rivala Milana. Bio je to najbolji potez i karijeri. Na San Siru je ostao celu deceniju i postao legenda kluba sa 284 utakmice i 32 gola. Kasnije je prešao u Juventus.

Pol Pogba (Francuska)

Mančester junajted je imao Pogbu u svojim mlađim kategorijama, a kad je trebalo da potpiše prvi ugovor, ser Aleks Ferguson nije želeo da prekrši klupsko pravilo i da mu platu od 60.000, koliko je tražio, umesto 20.000 evra. Pogba je uzeo papire i otišao u Juventus, posle su ga platili 120 miliona evra.

Romelu Lukaku (Belgija)

Sa 18 leta, kao najbolji mladi napadač Evrope, stigao je u Čelsi iz Anderlehta 2011. za 12 miliona evra. Kalio se na pozajmicama u Vest Bromvič Albionu i Evertonu, koji je otkupio njegov ugovor od Čelsija za 32 miliona evra. Roman Abramovič ga hoće nazad, ali sada košta duplo više, 64 miliona evra.

Tjeri Anri (Francuska)

Stigao je u Juventus kao najbolji mladi fudbaler sveta, ali se nije snašao. Igrao je na krilu, bio je neefikasan i nedisciplinovan, tako da su u Torinu jedva čekali da ga se reše. Kupio ga je Arsen Venger za 11 miliona evra. Preporodio se u Arsenalu, a 2007. godine prešao je u Barselonu.Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track