(VIDEO) ODLAZAK FUDBALSKE LEGENDE: Preminuo Todor Toza Veselinović
Foto: FK Vojvodina

IN MEMORIAM

(VIDEO) ODLAZAK FUDBALSKE LEGENDE: Preminuo Todor Toza Veselinović

Fudbal -

Nekadašnji fudbaler Vojvodine, Partizana i reprezentacije Jugoslavije, istaknuti selektor i trener, Todor Toza Veselinović preminuo je u 87. godini.

Todor Veselinović je nekadašnji jugoslovenski fudbaler, jedan od najboljih jugoslovenskih strelaca svih vremena, četiri puta najbolji ligaški golgeter, klupski rekorder Vojvodine.

Veselinović je ponikao u podmlatku novosadske Sloge (ranije ime za FK Vojvodinu) kao jedan od najboljih učenika trenera Baneta Sekulića. Za boje novosadskih crveno-belih odigrao je ukupno 196 prvenstvenih utakmica i postigao 126 golova, što predstavlja klupski rekord FK Vojvodina. Igrao je s velikim uspehom krilo, polutku i vođu navale.

Tokom odsluženja vojnog roka 1952. igrao je za beogradski Partizan i na 53 utakmice postigao 50 golova. Kad se vratio u Novi Sad i nastavio da igra za Vojvodinu, četiri puta je bio najbolji ligaški strelac.

Kad se 1961. rastao od Vojvodine, igrao je kao profesionalac u Italiji, Austriji i Belgiji. Prvo je nosio dres ekipe FK Sampdorija iz Đenove, za koju je igrao dve i po godine (1961-1963), zatim bečke FK Vijena, a iz Austrije je otišao za Belgiju gde je jednu sezonu (1964-1965) igrao za briselski Union Sen Giloa. Onda se opet vratio u Austriju gde je u ekipi FK Austria (Celovec) bio igrač i trener ove ekipe sve do 1969, kad je završio karijeru.

Uz šest utakmica za B selekciju (1954-1959) i 14 za mladu reprezentaciju, za koju je postigao rekordnih 20 golova, u 37 susreta nosio je dres najbolje selekcije i postigao 28 golova.

Na olimpijskom turniru 1956. u Melburnu odigrao je sve tri utakmice za našu ekipu i postigao četiri gola. Učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj i u susretu protiv Francuske (3:2) postigao dva gola, prvi i pobedonosni.

U dresu reprezentacije odigrao je nekoliko utakmica koje su ostale zapamćene po njegovim izvanrednim igrama. Na utakmici protiv Velsa (3:1), koja je igrana 22. septembra 1954. u Kardifu, ušao je u igru tek u drugom poluvremenu (zamenio Dvornića) i - postigao sva tri gola za Jugoslaviju. U susretu protiv Austrije (4:3) u jesen 1958. u Beču takođe je postigao tri pogotka.

Po prestanku s aktivnim igranjem, posvetio se trenerskom pozivu. Počeo je kao i tehnički referent Vojvodine i trener Proletera iz Zrenjanina, a nastavio u Kolumbiji gde je vodio ekipu Santa Fe i nacionalni tim Kolumbije na olimpijskom turniru 1972.

Posle neuspeha reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Španiji, 25. septembra 1982. imenovan je za saveznog kapitena, ali se zbog neuspeha reprezentacije na Prvenstvu Evrope povukao 12. jula 1984. i preuzeo treniranje turskog prvoligaša Fenerbahčea iz Istanbula, a radio je i u Italiji i Grčkoj.

Todor Veselinović oprostio se od fudbala 1998. godine, kao trener pirejskog Etnikosa, ali je Atina ostala trajno mesto njegovog boravka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track