ŠOU ZA ISTORIJU: Real i Juventus odlučuju o novom šampionu Evrope
Foto: Beta AP

KARDIF

ŠOU ZA ISTORIJU: Real i Juventus odlučuju o novom šampionu Evrope

Fudbal -

„Kraljevski klub“ može da postane prvi tim koji je odbranio titulu u Ligi šampiona, a Italijani žele da prekinu niz od četiri uzastopna poraza u najznačajnijem klupskom finalu

Sve dobro urađeno u prethodnih devet meseci, uključujući i šampionske titule u svojim zemljama, za fudbalere Juventusa ili Real Madrida izgubiće veći deo dragocenosti ako večeras u Kardifu ne podignu pehar Lige šampiona.

foto: Marina Lopičić, Saša Pavlić

Najvažnija utakmica evropskog fudbala igraće se pred 66.000 navijača, a zapravo će predstavljati svojevrsnu reprizu amsterdamskog finala iz 1998. godine, kad je Predrag Mijatović jedinim golom doneo trijumf Madriđanima, a bivši igrač Partizana veruje da će i posle 19 godina slaviti njegov bivši tim.

- Juventus je odličan tim, to je dokazao i u mečevima protiv Barselone, ali mislim da je njihov glavni problem što ne mogu da se oslobode traume poraza u finalima, jer su od osam izgubili čak šest - poručuje Predrag Mijatović.

S druge strane, Vladimir Jugović, istinska legenda srpskog fudbala i Juventusa, više šanse daje crno-belima iz Torina.

- Ne bih na ovaj meč gledao kao na osvetu za poraz u finalu 1998. godine, već kao na novu šansu da se osvoji trofej. Mislim da prednost Juvea može da bude odbrana španskog tima i zaista bi bilo lepo da se to iskoristi - naglašava Jugović.

Vreme je

ĐIĐI, SAD ILI NIKAD

Punih 16 godina legendarni Đanluiđi Bufon čuva mrežu Juventusa, sa 32,6 miliona evra drži rekord po visini transfera za jednog čuvara mreže, osvajao je svetske i evropske titule, nacionalno prvenstvo, kup, Superkup, ali nikada Ligu šampiona. U dva odigrana finala teren je morao da napusti kao poražen, najpre protiv Milana 2003. godine posle jedanaesteraca, a potom i pre dve godine protiv Barselone u Berlinu. Imajući u vidu da već ima 39 godina, njemu je ovo gotovo sigurno poslednja prilika da osvoji „ušati pehar“.

Velika čast

MILORAD MAŽIĆ PREDSTAVNIK SRBIJE

Na veliku žalost ljubitelja fudbala u Srbiji, naša zemlja u večerašnjem duelu neće imati predstavnika na terenu, ali će čast srpskog fudbala u Kardifu braniti najbolji srpski sudija Milorad Mažić. Poverenje koje uživa u UEFA potvrđeno je i ovoga puta, pa je delegiran da bude četvrti sudija na ovom duelu, dok će ulogu glavnog arbitra obavljati Nemac Feliks Brih.

Revijalni meč

DEKI I MIJAT PONOVO NA TERENU

Dan uoči finalnog duela u Kardifu je organizovan revijalni meč na kojem su učestvovale penzionisane najveće zvezde svetskog fudbala, a među njima je bio i donedavni kapiten srpske reprezentacije Dejan Stanković. On je nastupao u timu koji je s klupe predvodio Rud Gulit, a u timu su još bili Vitor Baija, Kafu, Ferara, Đorkaef, Pires, Desai, Raš, Gigs, Ravaneli. S druge strane, u ekipi Emilija Butragenja nastupili su Predrag Mijatović, Davor Šuker, Roberto Karlos, Figo, Sedorf, Deko, Karembe, Mekmanaman, Mendijeta.

KLUBOVI S NAJVIŠE TITULA ŠAMPIONA EVROPE

- Real Madrid 11

- Milan 7

- Bajern 5

- Barselona 5

- Liverpul 5

- Ajaks 4

- Inter 3

- Mančester junajted 3

- Juventus 2

- Benfika 2

- Notingem forest 2

- Porto 2

MEĐUSOBNI MEČEVI

pobede Juventusa: 8

nerešenih: 2

pobede Real Madrida: 8

foto: Printscreen

Konstantin Radulović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Vučelić je 100% u pravu. Evo i zašto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track