ŠPANCI NE PRAŠTAJU POREZ: Murinjo i Ronaldo zajedno na klupi!
Foto: AP

Nema zezanja

ŠPANCI NE PRAŠTAJU POREZ: Murinjo i Ronaldo zajedno na klupi!

Fudbal -

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo i menadžer Mančester junajteda Žoze Murinjo utajili su milione dolara poreza na zarade prebacivanjem novca u inostranstvo i uskoro će se zajedno naći na optuženičkoj klupi suda u Španiji.

Portugalski fudbalski stručnjak optužen za utaju poreza tokom boravka u Realu iz Madrida u periodu od 2011. do 2012. godine. Kako pišu španski mediji, Murinjo se tereti da je oštetio državu Španiju za 3,3 miliona evra.

Zanimljivo, zbog iste ove afere, tužba je ranije pokrenuta i protiv Kristijana Ronalda, doduše za mnogo veću sumu novca, od 14,7 miliona evra. Njih dvojica su velike sume novca prebacivali na Devičanska ostrva.

Prvi put, ovi navodi objavljeni su u medijima u decembru 2016. godine, a u javnost ih je izneo međunarodni konzorcijum novinara koji je dobio 18 miliona dokumenata. Takođe, u dokumentima se pominje i još nekoliko vrhunskih fudbalera koji su povezani sa kontroverznim menadžerom Žoržom Mendešom, koji vodi karijeru Ronalda i Murinja.

Španci su objavili da će se Kristijano Ronaldo naći 31. jula na ročištu pred sudom zbog optužbi za utaju poreza, a svoj iskaz davaće u 11.00 sati. Zbog svega ovoga Ronaldo je najavio da će napustiti Real ovog leta, jer ne želi da ostane da igra u Madridu.

I oni su gledali da prevare i zaobiđu zakon

Lionel Mesi

Sud u Barseloni u julu prošle godine presudio je da je argentinski fudbaler Leo Mesi kriv zbog utaje poreza, pa je odredio kaznu zatvora u trajanju od 21 mesec. Argentinac nije otišao iza rešetaka, jer je kazna bila uslovna, ali je morao da državi Španiji plati dva miliona evra. Njegovom ocu određeno je da plati 1,75 miliona evra. Za njih je utvrđeno da su državi ostali dužni 4,1 milion evra.

Nejmar

Sud u Brazilu je u septembru 2015. godine zamrznuo imovinu fudbaleru Barselone Nejmaru i njegovoj porodici u iznosu od oko 48 miliona dolara zbog navodne utaje poreza. Pošto nije želeo da plati, brazilske vlasti su prošle godine Nejmaru odezele luksuznu jahtu i privatni avion. Njega tereti i španski sud za korupciju prilikom prelaska iz Santosa u Barselonu, pošto je brazilski investicioni fond DIS, koji je polagao 40 odsto na fudbalera, otkrio da je dobio znatno manje novca jer je prijavljena niža cena transfera.

Havijer Maskerano

Fudbaler Barselone Havijer Maskerano u januaru 2016. osuđen je na godinu dana zatvora zbog izbegavanja plaćanja poreza u visini od 1,5 milion evra! Sud ga je osudio na tu kaznu, nakon što je Argentinac priznao da je utajio porez u visini od 1,5 milion evra za 2011. i 2012. godinu. Ujedno je sud naložio i da mora da plati 815.000 evra. Maskerano se pojavio na sudu, dao iskaz u kojem je priznao vlastitu krivicu.

Samuel Eto

Još jedan bivši fudbaler Barselone Samuel Eto suočava se sa desetogodišnjom kaznom zatvora zbog sumnje da je utajio porez tokom boravka u Španiji. Španski tužilac zahteva zatvor za Kamerunca jer smatra da je u periodu od 2006. do 2009. godine utajio 3,5 miliona evra dok je igrao za Barselonu. Sumnja se da je Eto kršio zakon prilikom prodaje marketinških prava, a ukoliko se proglasi krivim platiće i dodatnu kaznu od 14 miliona evra.

Kurir.rs / Aleksandar Radonić, Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto Radonjić mora da ostane u Zvezdi ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track