POLJACIMA SE NE PIŠE DOBRO: Legiji preti kazna zbog jezivog transparenta navijača
Foto: EPA

PODSETILI NA ŽRTVE NACIZMA

POLJACIMA SE NE PIŠE DOBRO: Legiji preti kazna zbog jezivog transparenta navijača

Fudbal -

Varšavskoj Legiji preti kazna zbog transparenta u znak sećanja na žrtve nacista.

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv varšavske Legije, nakon što su navijači tog kluba na utakmici protiv kazahstanske Astane istakli transparent kojim su odali počast Poljacima koje su u Drugom svetskom ratu ubili nacisti.

Na velikom transparentu, istaknutom na sredini tribine sa poljskim navijačima, bio je prikazan nemački vojnik koji pištolj drži prislonjen uz glavu deteta, a ispod je bio natpis:

"Tokom Varšavskog ustanka Nemci su ubili 160.000 ljudi. Hiljade među njima bila su deca".

Istovremeno, navijači Legije su iznad glava podigli bele i crvene kartone i napravili poljsku zastavu sa crnim natpisom 1944.

Varšavski ustanak podignut je 1. avgusta 1944. a ugušen je u krvi 2. oktobra. Ubijeno je oko 18.000 ustanika i 180.000 varšavskih civila, a Nemci su sa zemljom sravnili veliki deo poljske prestonice.

UEFA, koja često kažnjava klubove zbog isticanja političkih simbola na utakmicama, saopštila je da će se varšavska Legija zbog tog "nedozvoljenog transparenta" suočiti sa disciplinskim merama.

Legija je na toj utakmici pobedila sa 1:0, ali je Astana ukupnim rezultatom 3:2 izborila plasman u plej-of Lige šampiona.

(Beta, Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track