(VIDEO) NEPONOVLJIVI GENIJE: Dejo slavi 51. rođendan, a zbog ovog ga je Berluskoni kupio od Zvezde
Foto: Dragan Kadić

JUBILARAC

(VIDEO) NEPONOVLJIVI GENIJE: Dejo slavi 51. rođendan, a zbog ovog ga je Berluskoni kupio od Zvezde

Fudbal -

Dejan Savićević danas slavi 51. rođendan. Legendarni fudbaler rođen je 15. septembra 1966. godine u tadašnjem Titogradu (današnja Podgorica).

Njegovi roditelji Vladimir Savićević i Vojislava Đurović nisu mogli ni da sanjaju da je tog dana na svet došao jedan od najboljih igrača u istoriji ovdašnjeg fudbala.

Harizmatični Dejo karijeru je počeo u podgoričkoj Budućnosti, odakle je 1988. prešao u Crvenu zvezdu. Tada kreće njegov vrtoglavi uspon.

Mnogi navijači Zvezde smatraju ga "prvim među jednakima" u generaciji koja je 1991. godine postala evropski i svetski prvak. I zaista, Savićević je bio neponovljivi majstor driblinga, fudbalskog vica, gega...

Sledeći korak u njegovoj karijeri bio je Milan. Upravo zbog pomenutih veština, gazda "rosonera" Silvio Berluskoni nije štedeo pare da ga kupi od Zvezde.

Dejo je na "San Siro" stigao 1992. U ekipi Fabija Kapela bile su takve zvezde poput Marka van Bastena, Žan Pjer Papena, Ruda Gulita, Franka Rajkarda, Zvonimira Bobana, Paola Maldinija, Franka Barezija... Savićević se nije odmah izborio za mesto pod milanskim suncem, čak je ušao i u sukob sa Kapelom...

Međutim, ni Kapelu ni ostalima u Milanu i celoj Italiji nije mnogo trebalo da shvate kakav biser imaju. Nedugo zatim dobio je nadimak "Genije", koji s ponosom nosi i dan-danas.

Na "San Siru" se zadržao šest godina, tokom kojih je osvojio tri Skudeta i Ligu šampiona.

Upravo je u finalu Lige šampiona 1994. u Atini Savićević ispisao najblistaviju stranicu svoje autobiografije postigavši gol za sva vremena. Pobedi Milana nad Barselonom od čak 4:0 doprineo je neverovatnim udarcem kojim je lobovao Andonija Zubizaretu.

Dejo se 1998. na kratko vratio u Zvezdu, a tačku na spektakularnu igračku karijeru stavio je 2001, posle dve sezone u bečkom Rapidu.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 56 utakmica i postigao 19 golova. Bio je učesnik svetskih prvenstava 1990. i 1998.

Na mestu predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore je još od 2001, u vreme postojanja SR Jugoslavije, i sa te funkcije do danas nije silazio.

(Kurir.rs/Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko će se posle finala EP krstiti sa tri prsta?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track