REFERENDUM U KATALONIJI: Svet ostaje bez najveće utakmice, Barselona i Real više neće igrati El klasiko
Foto: Reuters

adios fudbalu

REFERENDUM U KATALONIJI: Svet ostaje bez najveće utakmice, Barselona i Real više neće igrati El klasiko

Fudbal -

Danas se u pokrajini Kataloniji održava referendum o nezavisnosti, cela Španija je na nogama, a sport bi mogao najviše da izgubi ako se izglasa nezavisnost.

Sport bi mogao da pretrpi ozbiljan šok jer bi Španija mogla da ostane bez velikog rivalstva Barselone i Real Madrida ukoliko scenario po fudbal ispadne najgori mogući.

U slučaju proglašenja nezavisnosti Katalonije, Barselona bi mogla da istupi iz španske lige.

"Od danas do nedelje ćemo se izjasniti. Ne dajte im nikakav izgovor oni to i žele, čućemo se glasno i snažno", poručio je u četvrtak štoper Barselone i španske reprezentacije Đerar Pike.

Neki klubovi stali po strani ne želeći da mešaju sport i politiku, drugi su otvoreno podržali referendum. Jedan od njih je i onaj najveći koji nikada nije ispadao iz najjačeg takmičenja i za koji igra Lionel Mesi, Barselona.

"U svetlu skorašnjih događaja sa osvrtom na trenutnu političku situaciju u Kataloniji Barselona ostaje verna svojoj istorijskoj posvećenosti odbrane naroda i demokratije, slobode govora i prava na samo-odlučivanje i osuđuje bilo koji postupak koji može da ugrozi slobodno ostvarivanje ovih prava. Stoga Barselona javno izražava podršku narodu, entitetima i institucijama koje garantuju ta prava“, glasila je pporuka oz Barselone.

Na sve ovo FIFA nije imala jasan odgovor.

"Po ustaljenom pravilu, FIFA ne komentariše potencijalne buduće scenarije“, glasio je odgovor FIFA za Rojters.

Kurir.rs / Kurir sport

foto: reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Evo zašto su Zvezda i Partizan nestali sa terena u drugom poluvremenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track