EMIRATI DOMAĆIN: Real brani titulu šampiona sveta!
Foto: Profimedia

Počinje Svetsko klupsko prvenstvo u fudbalu

EMIRATI DOMAĆIN: Real brani titulu šampiona sveta!

Fudbal -

Pored „kraljevskog kluba“, koji ima dva trofeja, glavni favoriti za titulu su brazilski Gremio i japanska Urava

Utakmicom između Al Džazire i Okland sitija danas (18.00) počinje Svetsko klupsko prvenstvo.

Biće to 14. izdanje takmičenja pod okriljem FIFA. Prvenstvo počinje 6. i traje do 16. decembra, a domaćin su Ujedinjeni Arapski Emirati i glavni grad Abu Dabi. Na turniru se takmiči šest kontinentalnih prvaka i šampion države domaćina. Evropu predstavlja Real iz Madrida, brazilski Gremio Južnu Ameriku, meksička Pačuka Konkakaf zonu, japanska Urava Aziju, marokanski Vidad Atletik Afriku i novozelandski Okland siti Okeaniju. Ponos domaćina brani Al Džazira, čiji je predsednik šeik Mansur el Nahjan, a prva zvezda Francuz Lasina Dijara. Zanimljivo je da će UAE i sledeće godine biti domaćini Svetskog klupskog prvenstva.

foto: Reuters

Titulu od prošle godine brani Real iz Madrida, koji je u finalu posle produžetaka bio bolji od japanske Kašime Antlers rezultatom 4:2. Japanci su tada bili najprijatnije iznenađenje, pošto su od prvog kruga stigli do finala. Najbolji igrač turnira bio je Kristijano Ronaldo, koji će i ove godine predvoditi „kraljevski klub“. Brazilski Gremio, meksička Pačuka i japanska Urava trebalo bi da budu glavni rivali fudbalerima Reala za svetsku titulu. Prvak Evrope i Južne Amerike su privilegovani, pa se u takmičenje uključuju od polufinala. „Kraljevski klub“ želi da postane jedini tim koji je dva puta zaredom osvajao Svetsko klupsko prvenstvo, pa trener Zinedin Zidan dolazi s najjačim timom u Emirate.

foto: Printscreen

Uskoro godišnjica

ZVEZDA 1991. OSVOJILA SVET

I Crvena zvezda je svojevremeno bila šampion sveta u klupskom fudbalu. Tačnije, 8. decembra 1991. godine, kada je u Tokiju sa 3:0 pobedila čileanski Kolo Kolo. Tada se nije igralo Svetsko klupsko prvenstvo, već samo jedan meč u okviru finala Interkontinentalnog kupa.

Kurir / A. R.

Foto: Profimedia, Reuters, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO:Evo zašto je Zvezdin optimizam pred Keln realan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track