DEN TANA ZA KURIR: Državo, uništi huligane!
Foto: Marina Lopičić

Intervju, bivši predsednik Crvene zvezde, šokiran incidentima

DEN TANA ZA KURIR: Državo, uništi huligane!

Fudbal -

Srbija mora da formira specijalnu jedinicu koja bi se bavila samo navijačima, nama je potreban Eliot Nes za fudbalske vandale

Bivši predsednik Crvene zvezde Dobrivoje Tanasijević, poznati kao Den Tana, koji je i sam imao velikih problema s navijačima, apeluje na državu da hitno formira specijalnu jedinicu koja bi se bavila huliganima i bila potpuno nezavisna.

Tanasijević je uživo posmatrao 156. večiti derbi i ostao zgrožen incidentom na južnoj tribini stadiona Partizana.

Kako komentarišete vandalizam na poslednjem derbiju?

- Bilo je strašno videti šta se dešava na tribini gde su bili stacionirani navijači Partizana. Krvave glave, polomljene ruke, sve je to za najveću osudu i država pod hitno mora da reaguje. Ovo nije problem od juče i takve stvari su se dešavale i kad sam ja bio na čelu Zvezde. Klubovi su nemoćni, pa nema rešenja dok ne reaguju institucije. Šta mi tu možemo da uradimo? Neki vandali provedu jedan dan u zatvoru, budu pušteni, pa se ponovo vrate na tribinu - poručio je Den Tana za Kurir.

foto: Beta

Kako država da reši problem s huliganima?

- Nije to naš izum, takvi problemi su postojali u Engleskoj, pa je tadašnja premijerka Margaret Tačar uspela da se reši huligana na stadionima. Amerika je imala probleme s mafijom tridesetih godina prošlog veka, pa je njihova država formirala jedinicu na čijem čelu je bio Eliot Nes. Smatram da je nama potreban jedan Eliot Nes, koji će biti nezavisan i odgovaraće samo Vladi Srbije. Drugi način ne postoji. Potrebna je volja svih relevantnih činilaca.

Da li ste optimista po tom pitanju i verujete li da tako nešto može da se desi u Srbiji?

- Nije važno da li ja verujem, ali to je jedino rešenje. Problem s huliganima je kao rak. Najveći deo kancera je neizlečiv, ali onih deset odsto jeste. Naš fudbal spada u tih deset odsto, i za njega još ima nade, samo ako imaš volju da se obračunaš s huliganima. Naravno, nije to lak posao, ali je rešiv.

foto: Marina Lopičić

Priča se da su čelnici klubova u sprezi s navijačima. Koliko su te informacije tačne?

- Znate da u Srbiji ima dosta onog rekla-kazala. Ne mogu da pričam o tome jer ne znam da li postoji sprega između čelnika i vođa navijača. U mom slučaju toga nije bilo, niti me je to zanimalo. Ali isto tako setio sam se emisije „Insajder“ u kojoj jedna novinarka pita nekog čelnika jednog kluba kako komentariše to da timovi igraju tri za tri, a on odgovora da nikad za tako nešto nije čuo. Naravno da nije rekao istinu, pa on je to isto radio. Tako vam funkcioniše fudbal u Srbiji - zaključio je Den Tana. Milan Nastić

Uspeh

SVAKA ČAST CRVENOJ ZVEZDI I PARTIZANU

Kako gledate na uspeh Partizana i Zvezde u Evropi?

- Veliki uspeh, to je nešto što je trebalo našem fudbalu. Biće teško eliminisati CSKA, odnosno Viktoriju, ali ima nade. Nama stvara problem to što klubovi iz Srbije nisu u takmičarskom pogonu, ali to isto može da se kaže i za timove iz Češke i Rusije. U svakom slučaju, biće to zanimljivi mečevi i mnogo će zavisiti od toga s kakvim igračkim kadrom dočekujete duele u Ligi Evrope - istakao je Den Tana.

Priželjkuje

„ORLOVI“ DA PROĐU GRUPU

Šta očekujete od Srbije na SP u Rusiji?

- Za nas bi bio veliki uspeh da prođemo prvu fazu na SP. Imamo tešku grupu. Iako svi otpisuju Kostariku, ja tako ne mislim. Smatram da će nam biti teže s njima nego sa Švajcarskom. Što se tiče Brazila, to za nas može da bude najlakša utakmica, jer protiv takvih timova si rasterećen - kaže Den Tana.

Foto: Beta; Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV SPORT! ZAŠTO HULIGANI U SRBIJI NEMAJU RAZLOGA ZA BRIGU?! Ministar Stefanović, posle pet dana zaključio da je bilo kriminala na 156. večitom derbiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track